EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Роснефт притежава 100% от ТНК-BP

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Роснефт притежава 100% от ТНК-BP

mail15:15 | 22.10.2012прегледи 438 коментарикоментари 0


Британската петролна компания BP продаде своите 50% в ТНК-BP на Роснефт за $17,1 млрд. и 12,84% от от акциите на руската петролна група. Това се посочва в съобщение на BP, цитирано от световните агенции. В друга съобщение гигантът Роснефт посочва, че се е споразумял да купи и останалите 50% в ТНК-BP от консорциума от руски милиардери ААР за $28 млрд. Роснефт отбеляза, че сделката с ААР е "изцяло независима от трансакцията с BP". Главният изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин обобщи, че сделката по придобиването на ТНК-BP е на стойност $61 млрд.
Това е добро и голямо споразумение, което е необходимо не само за руския енергиен сектор, но и за цялата руска икономика, коментира руският президент Владимир Путин.
В съобщението си днес BP информира, че ще използва парите от сделката, за да увеличи своя дял в Роснефт до 19,75%. BP е направила предложение да купи 600 милиона акции на Роснефт, което представлява дял от около 5,66%. Цената е $8 за акция. Компанията майка Роснефтегаз може да приеме предложението до 3 декември, уточнява ИТАР-ТАСС.
Създаденото през 2003 г. съвместно дружество ТНК-BP, в което равен дял имат BP и консорциумът от руски милиардери ААР, е разяждано от конфликт след януари 2011 година, когато BP и Роснефт подписаха споразумение за разработка на Арктика, провалило се в крайна сметка заради несъгласието на ААР. Смесеното дружество покрива една четвърт от световното производство на BP и е донесло милиарди долари на британския петролен гигант. Поемането на контрола над ТНК-BP от Роснефт ще засили още повече влиянието на Кремъл върху руския енергиен сектор, отбелязва AFP.

Колаж: «Гласът на Русия»


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg