EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Роснефт": Нови предложения от BP

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Роснефт": Нови предложения от BP

mail13:40 | 18.05.2011прегледи 423 коментарикоментари 0


Руският петролен гигант Роснефт обяви днес, че е получил пови предложения от британския концерн BP, свързани с проектите за разработване на залежи на полезни изкопаеми в Арктика, съобщават ИТАР-ТАСС и Франс прес. "След преговори между консорциума ААР и Би Пи, Роснефт получи предложения, излизащи извън споразуменията, постигнати по-рано с Би Пи, за които не е необходимо удължаване на срока, който изтече на 16 май. Тези предложения правят възможно да се продължи обсъждането за бъдещо сътрудничество извън рамките на споразуменията, които вече загубиха силата си", посочва Роснефт.
При разглеждането на подобни предложения руската компания ще се ръководи най-вече от интересите на акционерите си и от необходимостта да бъдат изпълнени задълженията по лицензионното споразумение за арктическия шелф, където концернът продължава активна дейност. През януари Роснефт и Би Пи сключиха редица споразумения за стратегическо сътрудничество, съвместно разработване на залежи на петрол и газ в руската част от Арктика и обмен на акции за около 8 млрд. долара. През февруари руските акционери в съвместното руско-британско дружество ТНК-БП, обединени в консорциума ААР, издействаха от върховния съд на Лондон да се наложи запор върху сделката. Консорциумът посочи като аргумент, че обединението нарушава споразумение между Би Пи и ТНК-БП, според което Би Пи трябва да поиска одобрение от ААР преди да вземе участие в големи нови дружества в Русия.
Откакто е наложена забраната, ААР и Би Пи водят съдебен процес дали Би Пи има право да сключи сделката с Роснефт. На 24 март Стокхолмският арбитражен съд блокира цялостната сделка и след решението страните помолиха съда да определи дали обмяната на акции може да бъде извършена самостоятелно, независимо от споразуменията за съвместно разработване на находища.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg