EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Росатом" презентира плановете си за АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Росатом" презентира плановете си за АЕЦ "Белене"

mail09:42 | 25.11.2010прегледи 606 коментарикоментари 0


Генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом” Сергей Кириенко ще се срещне с представители на български медии в Москва тази вечер, съобщи агенция “Фокус”. Очаква се на срещата да бъдат представени плановете на руската компания за изграждането на АЕЦ „Белене” в България.
Преди това групата български журналисти ще посети „Машиностроителен завод” АД (МСЗ) в руския град Електростал. Заводът е дъщерно предприятие на горивната компания ТВЕЛ и влиза в състава на руската държавна корпорация „Росатом”. Заводът е сред водещите световни производители на гориво за атомни електроцентрали.
Генералният директор на „Росатом” Сергей Кириенко бе в състава на руската делегация, която посети България с премиера Владимир Путин на 13 ноември. След пресконференцията на двамата премиери тогава пред български и руски медии, Кириенко заяви, че първият бетон на АЕЦ „Белене” трябва да бъде положен следващата година и това е напълно реалистично. „За да бъде постигнато това, трябва основните условия да бъдат приети в близките месеци, около половин година е нужна за разгръщане на работата и във второто полугодие на следващата година е напълно реалистично да бъде положен първият бетон”, обясни Сергей Кириенко.
По думите му АЕЦ „Белене” ще се изплати за по-малко от 20 години, макар стандартно да се смята за приемливо изплащането на централата за 25 години. Ако „Белене” се изплати преди половината от срока си на действие, това означава, че повече от половината време тя ще работи на чиста печалба. Разчетите, които направихме, показват, че „Белене” в България ще се изплати за по-малко от 20 години, обясни Кириенко.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg