EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

7 млрд.евро за АЕЦ „Белене”, не повече

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

7 млрд.евро за АЕЦ „Белене”, не повече

mail12:12 | 06.07.2010прегледи 848 коментарикоментари 1


Цената на АЕЦ Белене" трябва да падне с 40% и да е 6, максимум 7 млрд. евро и да е такава след седем години, когато централата е готова, а не да стане космическа, съобщи Бойко Борисов след среща с руския вицепремиер Виктор Зубков. Борисов отбеляза още, че руската страна е запозната с ангажиментите, които всеки трябва да поеме по  проекта за строеж на АЕЦ  "Белене":привличане на  европейски инвеститор, точна цена на централата след седем  години и точна формула за продажбата на тока, както и за  финансирането на проекта по етапи. От българска страна за това  отговоря НЕК. Очаквам до септември да има отговори на тези  въпроси. Водим интензивни преговори с европейските комисари и   със сръбския премиер Тадич, посочи още Борисов.
На свой ред Зубков заяви, че по проекта за АЕЦ „Белене” са били постигнати много положителни резултати. Фактически може да се каже, че проектът е приключен – подготвени са документите за осъществяване на този проект. Става въпрос за най-добре развитият проект в целия свят. Постигната е най-високата възможна сигурност на обекта, смята Зубков. Имало е много забележки, общо 8 хиляди, по които са дадени отговори.

 

 

Газопроводът "Южен поток"

 

По разговорите за  проекта "Южен поток" основният въпрос беше  какво ще стане с тръбите, по които сега се транспортира руски  газ, каза Борисов. Получихме уверение от Зубков, че те ще бъдат  използвани с не по-малък капацитет от този в момента с  изключение на 90 км. от Провадия до Кардам. Транспортираният газ ще достигне до 63 млрд. куб. метра и България участва на наша  територия  с 50 процента в газопровода. Така печалбата ни в  проекта ще се удвои и утрои, каза Бойко Борисов. В четвъртък  делегация на "Булгаргаз" ще замине за Москва, за да се изчистят  всички подробности. Започнато е предпроектното проучване и с  привличането на външни експерти ще постигнем най-доброто, каза  Борисов. Транзитът към Гърция и Турция ще остане по сегашната газопреносна мрежа. По новите тръби ще се пренася за Сърбия Австрия и Италия, допълни той.

 Цената на газта
Средната цена, по която доставя "Газпром" за България е 339  долара за 1000 куб.метра. Това е мониторинг на фирмата, това  може да не е съвсем точна цифра, но по правило ние не бъркаме,  уточни Виктор Зубков. Цената, по която се внася синьото гориво при равномерна консумация е 442 до 501 долара за 1000 кубически метра. При неравномерна консумация тези цифри се вдигат и стигат  от 519 до 570 долара за 1000 куб.метра. Битовите потребители в България плащат още повече  - 576 долара за 1000 куб. метра, допълни Зубков.
Очакваме решение на премиера Путин за цената на газа, каза Борисов. Експертите не можаха да дадат точни данни как се формира цената на газа за крайните потребители в България. От  "Газпром" излиза евтин газ за България, каза Борисов. Не мога да си обясня къде по посредниците се вдига цената на природния газ за българските потребители, каза българският премиер. Повтаря ми се схемата с електроразпределителните дружества, допълни той. Русия е поела ангажимент да даде реалната цена, по която продава, а аз ще се върна от цената на газа при реалния потребител и се надявам от "Булгаргаз" да кажат къде се формират разликите. В условията на финансова  икономическа криза да направим така, че крайният потребител да не понесе удари от цената на газа. Трябва да направим така, че ние да намалим цената, а крайният потребител да разбере, че сме го направили, каза Борисов. Не е коректно ние да намаляваме цената на газа, а някои посредници да се обогатяват от това.    
Зубков каза, че ще запознае премиера Путин с  предложенията  за намаляване на цените на природния газ. Той посочи, че преференции вече са направени, които са в договорите за доставка  за 2010 и 2011 година и цената на синьото гориво е на 90% от реалната пазарна цена.

  Българската позиция е, че договорите за доставка на газ трябва да са между "Булгаргаз" и "Газпромекспорт"-  за всеки договор, който изтича. В момента има няколко договора с няколко посредника и когато приключат, договорите,  с които ще ги заменят,  трябва да са между "Булгаргаз" и "Газпромекспорт".
Това каза преди журналисти днес Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма, преди заседанието на Съвета за икономическо развитие /СИР/.
Руските експерти  са  се запознали с  цената,  на която домакинствата в газоснабдените райони купуват природния газ. Те са  се интересували  защо  домакинствата купуват синьото гориво  на висока цена, след като   "Газпром" продава газа на цена 338 долара за 1000 куб. метра.  Трайчо Трайков посочи, че българската позиция  е, че  338 долара не е чак толкова ниска цена. Защо домакинствата я купуват по 580 долара за 1000 куб.метра е въпрос, който ще помоля ДКЕВР да анализира и да представи, допълни той. Това са регулираните цени, които те са определили на газоразпределителните дружества, най-често на "Овергаз", който  пък е и посредникът, който продава на "Булгаргаз", допълни министър Трайков.

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Коментари
 
Bigiadri - 06-07-2010 г. 13:08:47

Разбира се ,че ще има голяма разлика между входяща и изходяща цена на всеки енергоносител! То във времето почти всички властващи партии са си поставяли разни посредници -паразити!Никъде не се е търсил държавническия интерес ,всичко е далавера за милиони! Ако това правителство успее да премахне поне една малка част от тези паразите , българският народ ще им издигне паметник и ще ги благославя !

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046