EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Росатом иска официално решение за АЕЦ „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Росатом иска официално решение за АЕЦ „Белене”

mail16:40 | 23.03.2012прегледи 383 коментарикоментари 0


Русия очаква от българските партньори официална декларация за плановете за пренасяне на строителството на АЕЦ "Белене", заяви днес президентът на държавната корпорация Росатом Сергей Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Чакаме предложения от нашите български партньори, защото засега освен изявленията на новоназначения министър пред медиите, ние нямаме нищо", каза Кириенко. "Надяваме се, че нашите български партньори ще ни напишат нещо официално", допълни шефът на Росатом.
Така той отговори на въпрос, свързан с изявлението на финансовия министър Симеон Дянков в ефира на Българската национална телевизия, че "България ще каже "не" на проекта "Белене".
Кириенко подчерта, че Росатом очаква именно официално обръщение по този повод, тъй като "длъжностите лица в България от време на време правят взаимно изключващи се изявления". "Преди към всяко българско изказване в Русия се отнасяха внимателно, но поради по-горе посочените обстоятелства днес на тях, на практика, престанаха да им обръщат внимание", допълни Кириенко.
Днес в България бяха направени изказвания, че "в момента може да се говори за отказ от изпълнението на проекта АЕЦ "Белене", посочва ИТАР-ТАСС.
"Това е вече осмото удължаване, отбеляза шефът на Росатом, имайки предвид редовните молби на българската страната за удължаване на сроковете за подписване на решението за началото на физическото строителството на централата. Удивени сме от факта, че такива професионалисти като българските ни партньори две години не могат да добият яснота по проекта", допълни Кириенко.
В същото време той подчерта, че руската атомна корпорация все така иска да доведе до край проекта за нова централа в България. "Няма да крия, че в обема на чуждестранните ни заявки от 21 поръчки българският проект не играе ключова роля, но ние сме готови да доизградим АЕЦ. Готови сме да изпълни задълженията си. Убедени сме, че по-добър проект за България няма да има, особено ако вземем равнището на сигурността, която гарантираме", каза в заключение Кириенко, цитиран от ИТАР- ТАСС.


 


Тагове: Росатом, АЕЦ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg