EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ромите - истинският проблем пред Западна Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ромите - истинският проблем пред Западна Европа

mail09:00 | 11.03.2014прегледи 721 коментарикоментари 0


Проблемите на мигрантите в ЕС, в частност - интеграцията на ромите, които се установяват в Германия, трябва да се решават с усилията на всички държави в Евросъюза. Такава позиция изразиха вицепремиерът Даниела Бобева и Александър Граф Ламбсдорф, член на Европейския парламент и заместник-председател на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа. Заедно с Йоахим Щамп, заместник-председател на Германската свободна демократическа партия в провинция Северен Рейн - Вестфалия, те се включиха в дискусия на тема "Модели на миграция в ЕС: Изтичане на мозъци или "миграция по бедност"? Предизвикателства пред България и Германия", организирана от фондация "Фридрих Науман".
Дебатът за миграцията в Германия е свързан с опасенията за социалната система и за работните места, каза Граф Ламбсдорф. По думите му над 90% от пристигащите в Германия българи са млади хора, които лесно се интегрират, учат и бързо си намират работа. Има обаче компактни групи роми, които стават проблем за районите, където се настаняват. Те и децата им често са неграмотни, не изучават езика и нямат медицински осигуровки. Те не работят, а търсят финансова облага от социалната система, каза Йоахим Щамп. Тези хора живеят компактно, често в сгради, които не са пригодени за много хора и генерират големи количества отпадъци. Сред градовете с проблеми от компактно ромско население от България и Румъния са Дуисбург, Дюселдорф, Кьолн и Берлин, посочи Александър Граф Ламбсдорф. Не можем да спрем хората да идват в Германия и затова много важно е да знаем как да ги интегрираме. В тази дейност двете страни имат общ интерес, каза Александър Граф Ламбсдорф. Не можем да допуснем най-голямото малцинство да живее сред отпадъци в центъра на Европа, категорични бяха германските участници в дискусията. Те посочиха, че са нужни нови идеи и проекти, в които да участват всички страни, за да се реши проблема с интеграцията на ромите.

Германия има полза от българските работници, останалото са политически игри, заяви Райнхард Крап, временно управляващ посолството на Германия у нас. Истинският проблем, пред който са изправени германските общини, са ромите, не само от България, но и от Румъния и изобщо Източна Европа. „Представете си, ако изведнъж 500 ромски деца поискат да учат в Берлин, в каква ситуация ще бъде поставена дори тази голяма община”, посочи Крап.

Имигрантите създават проблем в тези общини, които и без тях изпитват затруднения, е мнението на д-р Йоахим Щамп. В Дуисбург, например, всеки месец се сформират по два нови класа с ученици, които не могат да четат и пишат. Много от тези имигранти са в лошо физическо състояние и нямат здравни осигуровки. Местните власти не са в състояние да поемат и тези извънредни разходи за образование и здравеопазване, а в допълнение и за битовите отпадъци и престъпността, за които мигрантите са отговорни.

В Германия дебатът за имигрантите е фокусиран върху България, Румъния и ромите, а политиците би следвало да задържат вниманието си върху „добрата” имиграция, според Александър Граф Ламбсдорф, член на ЕП и зам.-председател на АЛДЕ, Германия. Имаме нужда от миграция за ефективно разпределение на ресурсите на пазара. Миграцията е двустранен процес – Германия също губи учени, изследователи, добри специалисти, които в голямата си част заминават за САЩ.

Справка: В Берлин са регистрирани 17 150 българи и 26% от тях или 4400 души получават помощи по социалната програма Харц IV, делът при поляците също е 26% или 12 700 сред 49 000 души, а при румънците е 22% или 2200 сред 9900 души. За сравнение, в Берлин живеят общо 195 000 граждани на страни членки на ЕС, но помощи от държавата получават 35 700 сред тях или 18%. Според оценки на Германската служба по заетостта Берлин, Дуйсбург и Дортмунд са големите германски градове, засегнати най-силно от социалния туризъм от България и Румъния, припомня "Берлинер цайтунг".
Сред жителите на столицата общо 17% получават подкрепа по програмата, посочва изданието, цитирайкии данни на Германската агенция по заетостта от септември 2013 година, публикувани по парламентарно запитване на Християндемократическия съюз (ХДС).

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg