EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ритейл центровете искат толеранс за мерките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ритейл центровете искат толеранс за мерките

mail10:10 | 21.10.2021прегледи 587 коментарикоментари 0


СТАНОВИЩЕ НА БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ НА РИТЕЙЛ ЦЕНТРОВЕТЕ 

Във връзка със заповед РД-01-856/ 19.10.2021 на Министерство на здравеопазването бихме искали да заявим от името на Българската асоциация на ритейл центровете, че търговските центрове ще спазят наложените мерки, като бихме искали да подчертаем, че отново сме поставени пред изключително кратки срокове за реакция, организация и изпълнение. В тази връзка за нас ще има и допълнителни разходи в много големи размери, които за пореден път ще бъдат изцяло за сметка на търговските центрове. Наложените мерки изискват допълнителни сериозни инвестиции в организация и персонал, като това се случва в момент, в който браншът ни е изправен пред безпрецедентна криза, свързана с увеличението на цената на тока. Бихме искали толеранс - допълнително време за въвеждане на организацията за проверка на Зелени сертификати преди влизане в сила на заповедта. Това е поредният удар по единствения сектор, който е бил затворен над 5 месеца без да получи каквато и да е ефективна финансова подкрепа, тъй като програмите за подпомагане са насочени към малки и средни предприятия, към които повечето търговски центрове не спадат. Към днешна дата продължаваме да очакваме помощ от държавата. 

Няма никаква яснота кога наемателите ни ще се възстановят от причинените им финансови щети по предходните ограничителни периоди, а в същото време ние като наемодатели търпим колосални загуби. Настояваме за справедливо отношение на държавата спрямо всички компании и обекти в сектора – без значение от тяхната площ и разположение. Призоваваме да не се вземат дискриминационни решения спрямо сектора. Апелираме и за преразглеждане на размера на глобите, които се налагат - да бъдат реалистични.  

В обектите ни строго се спазват всички установени международни стандарти за безопасност и се прилагат редица мерки за сигурност с доказана ефективност – задължителни маски, регулярна дезинфекция на общите части, засилена охрана и превенция на струпването на хора и много, много други, с които да осигурим безопасността на нашите посетители, наемателите ни, както и заетите в бранша над 150 000 души и семействата им. От самото начало на пандемията неведнъж сме доказвали волята си да помагаме на институциите в борбата с вируса. Бихме искали да подчертаем, че през последните месеци обектите ни се превърнаха в най-предпочитани мобилни пунктове за ваксинация на десетки хиляди българи.

Правим всичко това, защото вярваме, че партньорските отношения с институциите са ключови за справянето с кризата и можем да разчитаме на съответна помощ от тяхна страна, за да продължим да съществуваме. В заключение бихме искали да напомним, че както и до момента, институциите могат да разчитат на партньорство и желание за диалог от наша страна. 

Бихме искали да споделим, че Българската ритейл асоциация /БРА/ се присъединява към становището на Българската асоциация на ритейл центровете /БАРЦ/, като подкрепя позицията - особено в частта за изключително краткото и скъпоструващо време за реакция - и допълват, че заповедта би следвало да касае всички, включително и държавната администрация.


Българската Ритейл Асоциация: Дайте ни толеранс и ни компенсирайте!

Търговците на дребно с 5 предложения към Министъра на здравеопазването

Ще се съобразим изцяло със заповедта на Министъра на здравеопазването от 19 октомври 2021 г. с новите противоепидемични мерки. Влошаващата се обстановка с коронавируса в България притеснява и нас. Дайте ни обаче гратисен период, за да реорганизираме дейността си. Държавата следва да обезщети бизнеса. За това апелират от Българската Ритейл Асоциация (БРА), която обединява над 100 представители на търговията на дребно у нас. От организацията излизат с пет искания към здравното министерство, които ще помогнат за повишаване процента на ваксинираните в България и запазване на работните места.

„Имаме изключително кратко време за реакция, което ни коства огромен човешки и финансов ресурс.  На много въпроси нямаме отговор: кой контролира клиентите за „зелен сертификат“, от магазините очаква ли се да проверяват валидността му, какво правим със служителите, които имат антитела и т.н. Имаме нужда от „отсрочка“ при влизането на заповедта в сила“, поясняват от БРА. Отсрочка се налага и поради предвидените в самия „зелен сертификат“ срокове. Той е валиден от 14-ия ден след поставянето на втората доза ваксина, като между първата и втората трябва да има между 21 и 28 дни. Ако сега решат да се ваксинират, на продавач-консултантите ще им трябват минимум 28 дни за завършен курс на ваксинация. „Вече има предложение сертификат да се издава и след първата доза ваксина. Ако държавата приеме това, ще улесни служителите, клиентите, бизнеса“, допълват от БРА.  

Някои членове на БРА са уговорили лаборатории, които тестват на място служителите. Търговците на дребно ще поемат за известно време разходите за PCR и антигенни тестове, но не могат да го правят до безкрайност. Затова настояват тестовете, които държавата изисква, да са безплатни за всички. „Един милион и половина безплатни антигенни тестове са доставени на България от Европейската комисия“, припомнят от БРА и призовават те да се разпределят така, че да покрият и магазините на дребно в търговските центрове, или ако това е невъзможно, да има друг тип държавна подкрепа за сектора. Търговците на дребно са в готовност да открият пред обектите си мобилни пунктове за ваксинация. Когато откриват нови работни места, „зеленият сертификат“ ще бъде задължително изискване.  

Третата препоръка на БРА е да се изплащат помощи за служителите, които са ваксинирани и искат да работят, но са принудени да останат у дома заради онлайн обучението на децата си. Държавата е предвидила месечна помощ за семейства с деца до 14 години, които учат дистанционно или не ходят на училище и на детска градина заради COVID-19 карантина. От нея биха могли да се възползват и продавач-консултантите. От днес учениците от 1-ви до 12-ти клас в шест общини в България се обучават „неприсъствено“.      

Четвъртото искане на БРА е служителите да могат да доказват, че са прекарали заболяването не само чрез „зелен сертификат“, но чрез изследване за антитела срещу SARS-CoV-2 или друг научен метод.

„Зелени сертификати“ да се изискват навсякъде, независимо от размера на магазина или бранша, е петата предложена от БРА мярка. „Аршинът, с който в момента се мери, е двоен“, посочват те. „За магазините над 300 кв.м. важат едни правила, за по-малките – други“. Струпването на хора в по-малки пространства или при срещи с държавната администрация, където не се изисква сертификат, също крие риск от заразяване.

Между 10 и 15% от търговците на дребно в България вече са фалирали. От началото на епидемичните мерки спадът в оборотите на магазините с обекти извън търговски центрове е 40%, а на тези, които имат магазини само там, е 100%. Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната, както и голяма част от приходите на държавата като данъци и осигуровки.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg