EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рискове за петролните доставки заради Венецуела

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рискове за петролните доставки заради Венецуела

mail16:31 | 19.03.2019прегледи 778 коментарикоментари 0


Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди в петък, че световното доставки на петрол могат да бъдат изложени на риск от "срив в производството" на суров петрол във засегната от дълбока политическа и икономическа криза Венецуела, като големи райони от латиноамериканската държава остават без ток вече цяла седмица с оглед на проблеми в електропреносната мрежа.

"Сериозното прекъсване на индустриалните операции във Венецуела и продължаващо рязко намаляване на венецуелския петролен износ, биха могли да представляват предизвикателство за пазара на черното злато", се посочва в редовния месечен доклад на МАЕ.

"Глобалният петролен пазар би могъл да покаже скромен излишък през първото тримесечие на 2019-а година, преди обаче да се стигне до дефицит между предлагане и търсене от около 500 хил. барела на ден през второто тримесечие", прогнозира МАЕ в случай, че растежът на търсенето на петрол остане стабилно, а производството на САЩ продължава да расте и без да се вземат предвид плановете на Саудитска Арабия да намали допълнително своя петролен износ през април.

Международната агенция също така отбеляза, че Русия е използвала спада на износа на венецуелски петрол за САЩ, за да увеличи своите световни доставки със 150 хил. барела дневно.

МАЕ запази досегашната си прогноза за увеличаване на търсенето на суров петрол през 2019-а година с 1,4%, или с 1,4 млн. барела на ден, като според агенцията солидното производство извън ОПЕК и най-вече това в САЩ би трябвало да гарантира, че това търсене ще бъде задоволено.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg