EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Решението за търговския регистър скандално

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Решението за търговския регистър скандално

mail16:10 | 15.04.2011прегледи 1785 коментарикоментари 0


Това е едно скандално решение, аз не се учудвам, че точно ГЕРБ и "Атака" са го решили – това са партии, които нямат европейско мислене, които очевидно защитават сенчести интереси. Това каза пред БГНЕС председателят на УС на Института за модерна политика Борислав Цеков по повод ограничаването на достъпа до търговския регистър.
Според него, подобен прецедент няма в нито една европейска държава. "Откакто има въобще идея за търговско право и за регистрация на фирмите в Европа тези регистри са публични и изведнъж се появяват някакви от ГЕРБ и от "Атака", които връщат България 200 години назад. Това, най-малкото е срамно и аз се надявам, че намери воля в институциите или най-малко в опозиционните народни представители да атакуват този реакционен текст, който е антиевропейски", коментира Цеков. Той заяви, че е възмутен като гражданин, така и като юрист е възмутен от "глупостите, които се чуха от парламентарната трибуна". "Смятам, че депутатите, които гласуваха за това нещо не просто нямат място като депутати, а трябва да получат една рязка негативна обществена оценка от цялата правна и бизнес общност на България, защото първото нещо, което се прие през 90-та година като една от реформите, които даваха свобода на стопанската инициатива, беше търговския закон с публичния търговски регистър", коментира той.  Като единствени реални мотиви за ограничаване на достъпа до търговския регистър, Цеков определя като корупционни. "Това означава да не може всеки гражданин, фирма или медия, която осъществява своя стопанска активност или свои разследвания на връзки между стопански субекти, на свързани лица, да проследява собствеността – кой къде участва, дали има конфликт на интереси и т. н. Всъщност по този начин управляващите пратиха прозрачността на дъното", добави той. Според него, ограниченията ще застрашат както правната, така и икономическата сигурност. "Няма чужд инвеститор, който да дойде в България и да сключи договор с българска фирма без да може сам да види кой стои зад нея в търговския регистър" отбеляза Цеков.
Цеков разви тезата си, че трябва журналистите да бъдат свободни и независими в работата си от редакторите и издателите на своите медии, като необходимо условие за свободно слово. "Ако искаме да сме демокрация и да имаме свободни медии и свободно слово, трябва да го има, така както го има в развитите държави. Не смятам, че България е някакъв специфичен случай, за да не се постигне и просто трябват ясни и много по-прецизни етични стандарти за работа с медиите", обясни той.
Следващото условие, по неговите думи, е прозрачността на собствеността на медиите, на финансовите потоци, включително европейски средства, които отиват към частни медии от държавата. Необходими също така са и мерки, гарантиращи авторските права на журналистите. Образно казано, никой не познава собствениците на "Ню Йорк таймс", а у нас излезе, че собствениците на медии са, едва ли не, основните медийни звезди по страниците на своите вестници, или по екраните и ефирите на радиата и телевизиите си, което е меко казано несериозно, каза Цеков. По думите му, проблемите за свободата на словото не произтичат от законовата регулация, а в липсата на достатъчно прозрачност и саморегулацията на журналистическата професия. Той подчерта, че в медиите има "постоянни абонати" на т. нар. платени новини. "Всички знаят какво става по време на предизборните кампании – че две трети от парите на партии и кандидати отиват под масата. Да сте видели медии да издават фактури?", заяви още той. Мнението на Цеков е, че най-големият проблем на българските медии, е че има прекалено много медии, които обслужват управляващите, които и да са те. /БГНЕС
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg