EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Решават за „Бургас-Александруполис" след февруари 2011 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Решават за „Бургас-Александруполис" след февруари 2011 г.

mail13:40 | 02.07.2010прегледи 1134 коментарикоментари 0


Правителството ще вземе решение за участието на страната в проекта за изграждане на петролопровода "Бургас-Александруполис" след февруари 2011 г., съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков във времето за парламентарен контрол, предаде БТА.
С решение от 12 март 2010 г. Министерският съвет възложи на финансовия министър координацията и надзора по участието на България в реализирането на проекта за петролопровода "Бургас-Александруполис", каза Дянков. Предвидената стойност на
петролопровода е около 2 млрд. евро, като за неговата реализация ще се търси проектно финансиране, определено в споразумението като най-ефективната форма на финансиране, припомни той. По думите му конкретен финансово-икономически анализ, базиран на подобна схема на финансиране към настоящия момент, още не е изготвен от проектната компания.
Бяхме информирани за предложения от страна на руския партньор - предвидената в споразумението схема за проектно финансиране да бъде заменена с предоставяне на корпоративен заем, което повдига много въпросителни относно рентабилността на
 проекта за тези, които го строят, посочи финансовия министър.
Това, наред с информацията, че за петролопровода не може да бъде осигурено необходимото количество нефт, поставя под въпрос икономическата целесъобразност на целия проект, добави той.
По думите му предстои експертен анализ на предложението от гледна точка на неговата ефективност, вътрешна норма на възвращаемост, законосъобразност и анализ на риска с оглед максимална защита на българския интерес.
Друг основен въпрос, чието решение ще предопредели действията на правителството, е свързан с оценката за въздействие върху околната среда /ОВОС/, посочи вицепремиерът.
Към момента процедурата по ОВОС е на етап проведени консултации по определяне на обхвата на ОВОС и изготвяне на доклада за ОВОС.
До края на октомври 2010 г. се очаква възложителят да предостави цялата документация в екоминистерството. След нейното разглеждане от компетентните органи и обществено обсъждане, през февруари 2011 г. се очаква да бъде дадена окончателна оценка от страна на МОСВ по ОВОС, посочи Дянков.
След изясняване на посочените две обстоятелства, правителството на България ще вземе решение относно продължаване на дейността от българска страна по изпълнение на проекта или прекратяване участието в този проект, каза вицепремиерът.
Във всеки международен проект, особено в проект с такава стойност, най-важното за правителството е да защити интересите на България и в момента правим точно това, посочи той. По думите му българските експерти внимателно преглеждат споразумението и новите предложения на руския партньор, които будят много въпросителни.
Най-голямата въпросителна от гледна точка на руския партньор и неговите предложения за споразумението е схемата за проектното финансиране да бъде заменена с друга схема за предоставяне на корпоративен заем. Това пряко противоречи на
сегашното споразумение и не е в интересите на България. Точно затова, съвместно с процедурата по ОВОС, нашите експерти подготвят мнение по този въпрос от гледна точка нарушено ли е вече от руската страна споразумението, което преди е подписано.
Ако това е така, никакви неустойки не дължи българската държава, подчерта министърът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg