EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Решават бъдещето на оборудването от АЕЦ „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Решават бъдещето на оборудването от АЕЦ „Белене”

mail11:30 | 10.08.2011прегледи 348 коментарикоментари 0


България и Русия започнаха днес преговори по изкупуването на старото оборудване на площадката на АЕЦ "Белене", съхранявано там от 1991 година, съобщи пресслужбата на руската ядрена компания Атомстройекспорт. В преговорите участват представители на Атомстройекспорт, компанията майка Росатом и българската Националната електрическа компания (НЕК). Повод за преговорите са претенциите на НЕК към Атомстройекспорт по рамков договор за изкупуване на това оборудване на обща сума от 61 милиона евро, се посочва в прессъобщението на Атомстройекспорт.
В момента НЕК разглежда възможността да задължи Атомстройекспорт да придобие оборудване, което не е включено в подписаните допълнения към рамковия договор. Общата му стойност се оценява от българска страна на 40,2 милиона евро и е основа за възможен иск на същата сума, ако НЕК се обърне към арбитражния съд в Женева, се отбелязва още в прессъобщението. Независимо че конфликтът около изграждането на АЕЦ "Белене" се изостри, Русия и България решиха да продължат преговорите и
да формират работна група, която предстои да проучи възможностите за финансиране на проекта. Засега обаче "Атомстройекспорт" не е оттеглил иска си към българската страна, която дължи 58 милиона евро на руската компания, отбеляза в началото на седмицата вестник руският в. "Комерсант". Основните претенции на България са насочени тъкмо към финансовата съставка на проекта на "Атомстройекспорт". След като основният инвеститор - германската RWE, се изтегли от проекта през 2008 година, а НЕК не успя да намери друг партньор, който да финансира строежа. Русия предложи кредит, който би дал възможност да се започне работа по проекта, но България не се съгласи. Освен това, властите на страната настояват да бъде намалена цената на АЕЦ - "Росатом" заявяваше, че е готов да построи "Белене" не по-евтино от 6,3 милиарда евро, писа всекидневникът. НЕК сключи договор с британската банка HSBC, която да представи финансова оценка на проекта, припомни изданието.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163