EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Речен площад "Лъвов мост"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Речен площад "Лъвов мост"

mail07:10 | 28.03.2022прегледи 1117 коментарикоментари 0


СОФИЯ ИЗБИРА е Програма на Столична община, създадена по идея на кмета Йорданка Фандъкова, за реализация на проекти, предложени от гражданите, избрани от тях след гласуване, с което те участват при разпределението на част от средствата на бюджета. Тази  година фокусът ЗЕЛЕНОТО е специално избран, след като София беше класирана на финала в конкурса "Зелена столица на Европа". Целта е да се даде приоритет на темата за устойчивото развитие на града и справянето с климатичните промени.

Гласуването тази година се проведе в периода 14.02. – 14.03.2022 г., като всеки, пребиваващ на територията на Столична община, имаше възможност да даде гласа си за избрания от него проект.

След приключване на гласуването и обработката на резултатите от него в зададения бюджет от 1 000 000 лв. се вместват първите 4 проекта, събрали най-много гласове на гражданите:

На първо място се класира проект № 27. Повече колела днес, по-чист въздух утре – Пъмп трак София – 1156 гласа (бюджет – 140 000 лв. за локацията в "Младост");

Второ място е за проект № 28. Речен площад "Лъвов мост" – 1141 гласа (бюджет – 464 100 лв.);

Трето място заема проект № 25. Изграждане на парк "Мокренски проход" – 764 гласа (бюджет – 93 929 лв.);

А на четвърто място се класира проект № 7. ДВОРА – детска площадка и общностно "място" в кв. "Факултета" – 709 гласа (195 000 лв.).

Четирите класирани проекта са с общ бюджет от малко над 893 000 лв., като остатъкът от 106 971 лв. ще бъде заделен като резерв за изпълнението на класираните проекти.

За разлика от миналата година, когато класираният на първо място проект “София избира децата” беше с максималния бюджет по програмата, тази година, жителите на София са избрали да гласуват за проекти с по-малък бюджет, което дава възможност четири инициативи да бъдат включени за изпълнение.

В тазгодишното издание на Програмата “София избира ЗЕЛЕНОТО”, жителите на София имаха възможност да дадат своя глас за 38 проектни предложения на зелени теми на стойност до 1 млн. лв., които да бъдат включени в капиталовата програма на Столична община за 2022 г.  В самото начало на процеса по гласуване 4 проектни предложения бяха оттеглени от техния вносител и така жителите имаха възможност да дадат гласа си за останалите 34 проекта. В рамките на гласуването бяха получени общо 7105 уникални гласа.

Проектът, посветен на изграждането на Речен площад спечели наградата на Столична община "София избира зеленото", което значи, че следва да бъде изпълнен в срок от 1 година,съобщава otgrada.bg. 

"Речен площад Лъвов мост" е предложение на фондация "Колективът" за изграждане на ново обществено място в коритото на Владайска река под емблематичния мост. Проектът цели да трансформира сърцето на стара София в ново място за отдих и събития и то в една ключова част на града, където паркове липсват. Авторите на предложението от две години провеждат там градския фестивал "Реките на София", който показва нагледно как мястото може да се използва за събития, спорт и култура.

"Време е Владайска река и Лъвов мост да заживеят своя чисто нов живот. Тази стратегическа трансформация ще се отрази върху цялостно развитие и усещане за северната част на центъра на столицата."

От "Колективът" коментират още, че бъдещият площад ще даде ярък пример за приобщаването на реките към градската среда и ще помогне за това да се обръща повече внимание върху чистотата на водите им.

"Знаете, че всичко започна с една мечта и един фестивал през 2020 г., които обединиха енергията на страшно много хора и организации. Ето, че стига да вярваме, заедно можем да постигнем всичко по пътя към подобряването на средата, в която живеем", пишат вносителите на проекта.

Според проекта през над 90% от дните в годината бреговете на река Владайска могат да са достъпни за хората. С адаптиране към атмосферните условия, понтонни стълбища, план за безопасност, редовно почистване и поддръжка столицата ни ще се сдобие с нов речен площад, а софиянци ще могат да се доближат до природното и историческо богатство в центъра на града.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg