EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Рехабилитацията на пътя до Рилски манастир приключва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рехабилитацията на пътя до Рилски манастир приключва

mail18:05 | 01.11.2016прегледи 765 коментарикоментари 0


На финалния етап е рехабилитацията и реконструкцията на близо 20 км от третокласния път III-107 Рила – Рилски манастир, съобщи АПИ.

 В момента алпинисти дообрушват скалните откоси и монтират високоякостна предпазна мрежа, за да се укрепи скалния откос срещу падащи камъни и да се повиши безопасността при пътуване. Предстои полагане на хоризонталната маркировка и продължава монтажът на еластичните огради. При добри метеорологични условия се очаква обектът да бъде готов през ноември.

По цялата дължина на отсечката вече е положен основният асфалтов пласт - биндер, а над 2/3 от отсечката е и с последния износващ пласт. В участъка при Рилския манастир е пренаредена и съществуващата настилка от гранитни павета. Ремонтирано е кръстовището за с. Падала, както и 6-те големи съоръжения по трасето - мостове над реките Рилска, Пастра и Елешница. Изпълнени са близо 11 км нови декоративни стени, над 280 м укрепителни и около 1 550 м подпорни стени. За по-добро отводняване са направени банкети, облицовани окопи - над 4,7 км, риголи и бордюри. Монтирани са 8 км предпазни огради и парапети за съоръженията, подчерта ръководителят на проекта от АПИ инж. Добромир Радковски.

Ремонтните дейности на един от най-натоварените участъци от третокласната мрежа се извършва без отбиване на движението, тъй като пътят е единствената връзка към най-големия български манастир. Изпълнителят на обекта работи в изключително трудни условия без да се спира движението. То е изместено в една лента само в участъците, в които се асфалтира в конкретния ден, за да се облекчи трафикът. През почивните дни - събота и неделя, строителни дейности не се извършват, за да се улесни достъпът до храмовия комплекс.

Третокласният път е единствената транспортна връзка за населените места от община Рила - с. Падала и с. Пастра с общинския център, както и на гр. Рила и Рилския манастир с първокласния път София - Кулата. Отсечката е построена през 1970 г., но не е обновявана от над 30 години.

Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Агромах“ ЕООД. Стойността на договора е 14 128 475,47 лв. с ДДС. Съфинансирането от Европейския съюз е 85%, националното финансиране е 15% .

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 903