EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Референдумът в карикатура

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Референдумът в карикатура

mail15:45 | 24.10.2012прегледи 15025 коментарикоментари 0


Депутатите решиха да се произведе референдум за изграждане на ядрена централа у нас с въпрос "Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?" Сто и шест народни представители гласуваха „за“, против бяха седем, без нито един въздържал се.

98 депутати от ПГ на ПП ГЕРБ подкрепиха така формулирания въпрос, от Синята коалиция един беше против, а от ПГ на Партия Атака петима не подкрепиха решението. Осем независими депутати бяха "за", един – против. В гласуването не участваха ПГ на Коалиция за България и ПГ на ДПС.

Инициативният комитет за произвеждане на националното допитване предлагаше хората да отговорят "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?" Дебатите продължиха над три часа, като депутатите използваха аргументите на числата, политическата лексика и нагледни материали. Те се предаваха пряко по БНТ и БНР.

В началото на дискусията в пленарната зала министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев представи позицията на кабинета.

Парламентът прие доклада на временната анкетна комисия за проверка на случаи на полицейско насилие. За проекта гласуваха 74 депутати, против бяха 34, а трима се въздържаха. Докладът беше подкрепен от депутати от ПГ на ПП ГЕРБ и четирима независими, против и въздържали се бяха от останалите парламентарни групи.

Депутатите проверяваха четири случая – за отвличането и убийството на Мирослава Николова от Перник и самоубийството на един от заподозрените за него; за насилие над младеж, заподозрян за нарисувани надписи и свастики върху фасадата на пощенската станция в Скравена; за грубо отношение при задържане на семейство от Мировяне, за което има сигнал, че съхранява и разпространява големи количества акцизни стоки без бандерол. Четвъртият е т.нар. случай Бесоолу за оказване на натиск върху органи на реда и представители на правосъдието от лица, свързани
с разследвания Иса Бесоолу.

Временната анкетна комисия за проверка на случаи на полицейско насилие предлага да се направи цялостен преглед на действащата законова и подзаконова уредба, регламентираща осъществяването на полицейски правомощия с оглед безпроблемното въвеждане на стандарта "абсолютна необходимост". Това са част от обобщените препоръки на комисията. Предлага се също да се обсъди купуването на видео и звукозаписни технически устройства, с които да бъдат оборудвани служителите от групите за специализирани полицейски операции. Членовете на комисията смятат, че трябва да бъде изградена сериозна система на наблюдение и контрол, за да не бъдат допускани действия, които могат да бъдат определени като превишаване на полицейски правомощия.

Освен обобщените препоръки комисията е направила и изводи по всеки един от четирите разгледани случая. В обобщените препоръки се предлага да се анализира цялостната дейност по обучението на служителите на МВР с полицейски правомощия относно прилагането на законовите и подзаконови разпоредби, регламентиращи използването и употребатана физическа сила, помощни средства или оръжие. Депутатите предлагат ръководството на МВР да продължи да бъде безкомпромисно към разследването и наказването на действия, при които има неправомерна употреба на сила и при наличие на данни за извършено престъпление, материалите да бъдат изпращани на компетентната прокуратура.


 
 
 
Още от рубриката
 
Посланията на Площада
06:45 | 19.06.2013 | Прочетена 49292
Дюни ли са дюните!
11:05 | 06.01.2013 | Прочетена 18272
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg