EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ретро Mercedes атракция в Албена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ретро Mercedes атракция в Албена

mail09:50 | 14.08.2018прегледи 967 коментарикоментари 0


Лимузина Mercedes-Benz 190 D, произведен на 05.01.1966 год. е новата атракция за гостите на курорта "Албена".

Сребристото ретро возило с червен кожен салон е паркирано до Парадайс Блу Хотел & Спа 5*. От там срещу заплащане, всеки ден от 18:00 до 20:00 часа ще тръгва ретро тур, който включва разходка и сладко угощение в кафе-сладкарница Панорама на х-л Добруджа. На фона на впечатляващата гледка, която се разкрива от 15 етаж, гостите ще могат да похапнат парче торта - "Сахер", "Гараш" или "Москва", да пият ароматно кафе, студено пресован сок от круша или чаша пенливо вино "Албена". Ще могат и да си направят снимки.

Ретро автомобилът също така може да бъде наеман и по различни поводи, например сватба в Албена. Зад волана, облечен в стил 60-те е Димитър Ташев, който може да разказва много за историята на ваканционното селище. Любопитен факт е, че годината на производство на автомобила съвпада с годината, в която главният проектант на Албена - арх. Николай Ненов, избира мястото, на което да бъде изградена.

На 18 януари 1968 първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министеския свет Тодор Живков и председателят на народното събрание Георги Трайков символично правят първата копка на терена. За малко повече от година са построени 9 хотела, 4 ресторанта, 2 бара и инфраструктурата към тях. На 24 август 1969 г. е тържественото му откриване. Със същия този Mercedes-Benz 190 D за церемонията пристига арх. Петко Тодоров, първият председател на Комитета по туризъм в България. Според Жельо Стайков, дългогодишен управител на Албена и известен в страната ръководител в системата на Комитета по туризъм, арх. Тодоров има заслуга за създаването на  катедрата по туризъм във Варна, с което започва обучението на кадри с висше образование в областта на туризма.

Броят на туристите за този първи сезон е 8600, а нощувките са 103 888. За 49-годишната си история "Албена" няма много управници. Първият ръководител в продължение на 11 години е Жельо Стайков, който има изключителни заслуги за изграждането и утвърждаването на курорта. След него Райно Митев заема поста. Една година по-късно начело на най-модерния туристически комплекс идва Петър Апостолов и остава на него до 1989 г.

Източник и снимки: http://albena.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg