EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рестарт на икономиката въпреки Covid-19

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рестарт на икономиката въпреки Covid-19

mail15:39 | 25.03.2020прегледи 10234 коментарикоментари 0


Китай се опитва да възстанови огромната си икономика, без да задейства втора вълна от случаи на коронавирус, отбелязва в анализ CNN. Това е експеримент с големи залози, който може да помогне на останалите държави как да заработи икономиката, за да не се загубят милиони работни места пред настъпващата рецесия. Страната, в която е започнала пандемията, беше почти напълно затворена в края на януари, драстичните мерки изглежда поставиха вируса под контрол.

Анализаторите на Goldman Sachs прогнозират, че БВП на Китай може да се свие с 9% през първото тримесечие на годината, в сравнение със същия период на 2019 г. Китайското правителство знае, че действията му за овладяване на вируса са за сметка на икономическото здраве на страната. Сега властите се опитват да гарантират, че тези последствия са краткотрайни. "Икономическите загуби станаха нетърпими", заяви Синдун Чен, главен китайски икономист по BNP Paribas, пред CNN Business, добавяйки, че правителството трябва да балансира възобновяване на работата, с бдителност. „Не мисля, че е редно да рестартирате бизнеса и производството само, когато вирусът напълно изчезнe.“

 В САЩ, където за разлика от Китай, епидемията не е достигнала връх - президентът Тръмп изтъкна, че бизнесът трябва да заработи отново „много скоро“, въпреки че вирусът „ще бъде лош“.

Междувременно Пекин предприе кампания - подкрепена от държавните медии - за да убеди компаниите, че животът се връща към нормалното. Но рестартирането на фабриките крие рискове, тъй като пандемията се развива в останалата част на света, което предизвиква опасения от потенциална втора вълна от инфекции. "Според нас рискът от втора вълна на Covid-19 в Китай нараства", пише в неотдавнашен доклад Ting Lu, главен китайски икономист за Nomura.
 

Рестартиране на икономическите двигатели
Планът на Китай за спасяване на икономиката се основава на редица политики и кампании, които целят да подтикнат хората към работа, да насърчат доверието на бизнеса в страната и чужбина и да защитят възможно най-много компании от провал.
В допълнение към милиардите долари, които Пекин харчи за медицински консумативи и лечение, правителството влага пари в инфраструктурни проекти за създаване на работни места. Той също така намали данъците за малкия бизнес и наложи банките да отсрочат плащанията по заеми за проблемни домакинства или компании като начин да им помогнат да оцелеят при икономическите проблеми.
Китайските държавни медии усилват посланието, че и чуждестранните компании и инвеститори също не трябва да се плашат. Агенция Xinhua в края на февруари нарече Tesla символ на „доверието на чуждестранния бизнес в Китай“, след като американският производител на електрически машини отвори отново своята фабрика в Шанхай и обяви планове за разширяване на производствения капацитет.
Много части от страната вече позволяват на хората да пътуват по-свободно в райони, където изглежда, че вирусът е преминал.

В някои случаи правителството е уговорило специални услуги за работниците. Например, Пекин е наредил на жп и авиокомпаниите да организират специални влакове и полети, за да пренасят работници  от "вратата на къщата им до портата на фабриката". Китайските 290 милиона мигриращи работници, които изпълняват нископлатена, но жизненоважна работа, са важни двигатели на икономиката. А властите в провинция Хубей, където вирусът за пръв път избухна, заявиха във вторник, че здравните работници - мигранти могат да бъдат върнати обратно на работните си места в до дни.
Над 90% от индустриалните компании в повечето провинции бяха отворени и заработиха към 17 март, според Националната комисия за развитие и реформи. По-малките компании обаче са по-трудни - до средата на март бяха отворени само 60% от малките и средни предприятия, сочат данни на правителството.
Избягването на риска затруднява усилията
Пекин също призна, че опитът му да се върне към нормалното е рискован. Глобалната пандемия все още се ускорява и Китай отчита десетки случаи на ден - повечето са хора, дошли в континентален Китай от други страни. Страхове от втора вълна нарастват и в Хонконг, където новите случаи се увеличават бързо, като много от тях се внасят от чужбина.
Някои фирми се втурнаха да работят твърде рано, което усложнява усилията за възстановяване. Един от най-добрите производители на титан стартира фабриките си през февруари, само за да спре работата отново, защото работниците бяха заразени.
Междувременно анализатори и учени предупреждават, че интензивният натиск за възобновяване на работата, съчетан със страх от второ огнище, може да създаде изкривена картина на това, което наистина се случва на земята.
 

Някои китайски компании в източната провинция Чжецзян - където правителството заяви, че почти всички индустриални работи са възобновени - са включили светлините и оставят машините да работят бездействащи, така че на правителствените служители да се окаже, че използват електричество, според китайските медии.
Освен това местни правителства не са склонни компаниите да работят, тъй като се опасяват, че масовите събирания ще доведат до ново огнище.
„Тъй като местните служители и фабриките знаят, че биха били наказани строго от правителството, че са позволили да се разпространят нови инфекции, те забавят възобновяването на [реалните] икономически дейности“, казва Виктор Ших, доцент в университета на Калифорния в Сан Диего.
Чао Хепинг, професор по икономика в Пекинския университет, предупреди в статия, публикувана по-рано този месец, че фалшифицирането на данни за връщането на работа ще бъде фатално за плановете на Китай за икономическо възстановяване.
 

Китай би могъл да даде някои отговори
Въпреки че реалният мащаб на икономическото рестартиране на Китай все още не е сигурен, неговата способност да премине през първоначалната фаза на огнището може да даде известна надежда за страните, които все още са в режим на криза.
Длъжностните лица по света агонизират колко време трябва да се поддържа комендантски час и карантините, които са от съществено значение за ограничаване на пандемията, но които водят света към дълбока рецесия и икономическа депресия.
Дори демократичните правителства може да са в състояние да подражават на някои от политиките на Китай, включително плановете му да инвестира в инфраструктурни проекти и системи за здравеопазване, заедно с намаленията на данъците, които той въвежда, за да стимулира частното търсене.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1018