EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Рестарт на "Бургас - Александруполис"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рестарт на "Бургас - Александруполис"?

mail13:40 | 28.11.2022прегледи 800 коментарикоментари 0


Гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас потвърди, че между Гърция и България има дискусии за възобновяване на проекта за петролопровод между Бургас и Александруполис.

Пред икономическото издание „Икономикос тахидромос“ Скрекас каза: „България ни предложи този конкретен проект и ние се намираме в процес на разговори“. Той допълни, че „транспортът на петрол ще се извършва от (крайната) точка на петролопровода в Александруполис, а количествата ще се транспортират до Бургас в България“.

За първи път въпросът за рестартиране на проекта, договорен преди 15 години между Русия, Гърция и България, но по-късно прекратен, беше повдигнат тази седмица от българския министър на енергетиката Росен Христов на среща на енергийните министри на балканските страни в Атина. 

Президентът Румен Радев също заяви, че трябва да се мисли за възобновяване на проекта за петролопровод Бургас-Александруполис, но в обратна посока - Александруполис-Бургас, защото заради геополитическите промени „Нефтохим“ няма да може да получава руски нефт, а превозът през Босфора предполага високи разходи и големи забавяния.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1972