EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ремонт на ПАВЕЦ “Белмекен“ за €10 млн.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ремонт на ПАВЕЦ “Белмекен“ за €10 млн.

mail09:07 | 15.02.2024прегледи 426 коментарикоментари 0


Рехабилитацията на помпено-акумулаторната водно-електрическа централа “Белмекен“ (ПАВЕЦ “Белмекен“), която на 21 декември отбеляза своята 50-а годишнина, приключи с монтирането на петия, последен агрегат в комплекса. Краят на проекта беше обявен на официална церемония по-рано днес в ПАВЕЦ-а в присъствието на министър-председателя на България Николай Денков, министъра на енергетиката Румен Радев и изпълнителния директор на Националната електрическа компания (НЕК) Мартин Георгиев. 

“Поколението от 60-те и 70-те години на миналия век превърнаха България в една от водещите държави по отношение на помпено-акумулаторните водно електрически централи. С ПАВЕЦ "Белмекен" и “Чаира“ България стоеше като един от водещите инженерни примера как да се използват природните дадености в полза на енергетиката", каза премиерът Николай Денков по време на официалното събитие и добави: "Днес ролята на тези съоръжения стана значително по-голяма, даже от това, което са мислели създателите им".

Капацитетът на агрегатите в централата в акумулаторен режим е 376 мегават/часа, а в помпен - 104 мегават/часа. Водата, която се подава към един агрегат е съответно 360 куб. м. в минута.  

Проектът по рехабилитация на ПАВЕЦ “Белмекен“ е на стойност малко под 10 млн. евро. От тях 70 процента са набавени по линия на Фонд “Козлодуй“, а 30 на сто са самостоятелно финансиране от страна на НЕК. Мениджър по процеса са от ЕБВР, по информация на енергийния министър. 

Предходните два приключили проекта са тези във ВЕЦ-овете "Момина клисура" (част от каскадата “Белмекен“, “Момина клисура“ и “Сестримо“. В “Сестримо“, проектът по рехабилитация тече и предстои да завърши – бел. авт.) и "Въча 1". Стойността на цялостната рехабилитация на каскадата е 39 милиона лева.  

До края на година от НЕК очакват да приключи ремонтът на хидроагрегат 2 в ПАВЕЦ "Чаира", изпълняван от консорциума АББ/Фойд. След това предстои прилагане на същото техническо решение върху хидроагрегат 3. Очаква се работата по него да отнеме също не повече от година. Това заяви Мартин Георгиев, изпълнителен директор на НЕК, по време на организирано посещение на журналисти в ПАВЕЦ-а, намиращ се на дълбочина около 350 метра под планинския връх.

Плановете за хидроагрегат 4, който е неремонтируем съгласно оценката след пораженията нанесени в резултат на изпитанията му, включват откриване на обществена поръчка за подмяна на турбинната част, каза Георгиев. Според него процедурата ще бъде обявена през март. Желаният от НЕК срок за изпълнение на заданието е от 3 години, но дали е изпълним ще стане ясно от сигналите от пазара. 

"Първият агрегат е спрян превантивно. Той е в оригиналното си състояние от "Тошиба" и в него също има пукнатини. Водим разговори с "Тошиба" за възстановяване. Очакваме ангажираща оферта от тях," обяви изпълнителния директор на НЕК, като представители на компанията са били в София  през миналата седмица и са проведени разговори с тях.

За ремонта на хидроагрегат 2 от НЕК използват собствени средства, а за четвъртия от компанията планират да се възползват от одобрената в Закона за бюджета държавна гаранция за по-благоприятни условия за финансиране, стана ясно от думите на Георгиев.

Реалната мощност, която можем да изкараме е 210 мегавата, на хироагрегат 2 в ПАВЕЦ "Чаира", а максималната мощност в помпен режим е 197 мегавата, разясни Красимир Димитров, директор "Стратегическо планиране" в НЕК. В момента НЕК разполагат с около 150 мегавата помпена мощност от ПАВЕЦ "Белмекен" и "Орфей".

От НЕК отчетоха рекордно изпълнение на инвестиционна програма през 2023 г., която е била на обща стойност от 72 милиона лева, а изпълнението е между 35-36 милиона лева. В случая това, по думите му, е над 50 процента увеличение спрямо предходните години. А за тази ръководството на НЕК имат още по-амбициозни цели, защото както обясни събеседникът, всички основни съоръжения са на достолепна възраст от 50 или над 50 години, това важи и за язовирите, напорните тръбопроводи, трансформаторите и т. н.

"Плановете за инвестиционната ни програма са във всички направления", обобщи той.

А дали и до каква степен инвестиционните планове и възможности на НЕК са обвързани с отпадането на ангажимента на компанията като обществен доставчик, Мартин Георгиев отговори, че програмата на НЕК не е толкова пряко обвързана с търговските ангажименти на компанията, каквито представлява ангажиментите на НЕК по дългосрочните договори с ТЕЦ-ове в Маришкия басейн, като единият от тях отпада през март, а вторият около средата на 2026 г.

"По-скоро отпадането на функцията на обществен доставчик ще ни позволи да управляваме по-ефективно нашата търговска дейност и да увеличим стойността на електроенергията, която произвеждаме. В момента първи приоритет на нас при реализация на произведена от НЕК електроенергия е да задоволи нуждите на крайните снабдители и само остатъчна енергия, ако пазарът създаде условия, можем да реализираме на свободен пазар", обясни Георгиев.

Самият той се радва, че законодателят е обърнал внимание на факта, че договорът на НЕК с Ей И Ес (AES) продължава до около средата на 2026 г., където изкупните цени по него сега, спрямо сегашните пазарни, са  два пъти по-високи.

"Тоест в закона (Закона за енергетика – бел. авт.) има дефиниция за компенсаторен механизъм за разлика между покупните цени и пазарните, но той следва да бъде разписан и в подзаконовата рамка като механизъм как работи. Ключово е разписването на механизъм за компенсация на разликата на тези цени между дългосрочните договори и пазарните цени", апелира той.

Друг ограничаващ НЕК компонент е пределната цена. "Специално в решението, в сила до края на миналата година, цената за производство от НЕК е от 200 лева. Тази мярка беше удължена и за предстоящата година и чакаме решение на Министерство на енергетиката каква ще бъде стойността, тоест над каква получена продажна цена ще ни бъде взимана за Фонд сигурност на енергийната система", заяви Мартин Георгиев. 

Той е убеден, че на фона на инвестиционните намерения за нови ПАВЕЦ, рехабилитация на ПАВЕЦ "Чаира", е необходимо НЕК да е в добро финансово състояние, за да може банките да одобряват дружеството като надежден заемополучател, но също така да има и успешна финансова дейност, така че да успява да финансира предвидените проекти.

По отношение на това за какво ще се разходват евентуалните приходи от продажбата на реакторите за АЕЦ "Белене" Мартин Георгиев смята за правилен подход, при който парите да послужат за частично издължаване към БЕХ, в противен случай може да настъпи декапитализиране на НЕК ако активите на компанията се намалят, без това да повлияе и на пасивите на дружеството. 

По хидропроекта на Дунав, Георгиев каза, че НЕК и “Хидроелектрика“ водят интензивни разговори. Проектът е планиран да бъде между Никопол и Турну Магуреле. Мощността му е за 800 мегавата, а стойността му, силно ориентировъчна, е около 6 милиарда евро. Предстои проучвателна фаза, която ще даде точна оценка на инвестиционната стойност. При него ВЕЦ-а е една малка част от ползите, защото е важен инфраструктурен проект като мостово съоръжение, свързаност на електроенергийните системи, подобряване на плавателността и прочие ползи от проекта.

А затова дали регионализацията е вече в центъра на планиране на големи енергийни проекти, Мартин Георгиев посочи, че никой пазар вече не може да се разглежда като изолиран остров. Цяла Европа е енергийно свързана, това стана и с газа. От тази гледна точка всички проекти, тенденции, планове за развитие се гледат в европейски, регионален и тогава в национален аспект. 

БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037