EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Рекордна инфлация в Норвегия и Дания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рекордна инфлация в Норвегия и Дания

mail08:30 | 13.06.2022прегледи 939 коментарикоментари 0


Инфлацията на потребителските цени в Норвегия се ускори с по-бързи темпове от очакваното, за да достигне най-високото си ниво от близо 34 години през май, макар че  производствените цени се понижиха през същият месец. Това сочат официални данни на норвежката статистика, цитирани от ДПА. 

Потребителските цени се покачиха с 5,7 на сто на годишна база през май, регистрирайки ускорение спрямо ръста си от 5,4 на сто през април. Експертите предвиждаха инфлацията да нарасне до 5,6 на сто.  Настоящото ускоряване на инфлацията беше тласнато от увеличение на разходите за транспорт с 9,4 на сто. Цените за обзавеждане за дома, битова техника и рутинна поддръжка нарастват с 8,9 на сто, а тези за комунални услуги - с 8 на сто.

Базовата инфлацията също се е ускорила, достигайки 3,4 на сто през май от 2,6 на сто през предходния месец. Прогнозираното увеличение беше 3,1 на сто. На месечна база потребителските цени се покачиха с 0,2 на сто през май, въпреки че очакванията бяха да останат непроменени, след като отбелязаха ръст от 1,2 на сто през април. 

Основните потребителски цени нараснаха с 0,4 на сто през май спрямо месец по-рано, когато увеличението им беше 0,9 на сто. Според прогнозите, основните потребителски цени трябваше да запишат минимален ръст от 0,1 на сто.

Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) се покачи с 6,2 на сто на годишна база през май след увеличение от 5,9 на сто през април. На месечна база ХИПЦ се повиши с 0,2 на сто през май след увеличение от 1,5 на сто през предходния месец.

Според друг доклад на норвежката статистическа служба годишната инфлация на цените на производител се е забавила за втори пореден месец до 64,6 на сто през май от 66,4 на сто през април. На месечна база цените на производител се повишиха с 1,7 на сто през май, след спад от 7,2 на сто месец по-рано.

Инфлацията в Дания се е ускорила през миналия месец с най-бързия си темп от 1983 г., показват публикуваните днес данни на датската статистика, съобщи ДПА. Потребителските цени са се увеличили със 7,4 процента на годишна база през май, след като през април се покачиха с 6,7 процента, информира Статистическата служба на Дания (Statistics Denmark).

Разходите за транспорт са скочили през миналия месец с 13 процента на годишна база, а цените на храните и на безалкохолните напитки са нараснали с 10,1 процента. Разходите за поддръжка на жилищата, за електричество и отопление са се увеличили с 9,1 процента през май в Дания. Алкохолните напитки и тютюневите изделия са поскъпнали с 7,0 процента.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg