EUR 1.9558
USD 1.7999
CHF 1.9913
GBP 2.2782
CNY 2.4937
you tube
mobile version

Рекордна заетост в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рекордна заетост в ЕС

mail15:31 | 11.10.2017прегледи 9108 коментарикоментари 0


Последният тримесечен преглед на заетостта и социалното развитие в Европа показва, че трудовата заетост в ЕС продължава да расте със стабилни темпове в почти всички държави членки. През второто тримесечие на 2017 г. заетостта нарасна с 1,5 % в ЕС и с 1,6 % в еврозоната в сравнение със същия период през 2016 г. В ЕС и в еврозоната има съответно 3,5 милиона и 2,4 милиона повече наети на работа хора в сравнение с миналата година. Това означава, че понастоящем в ЕС работа имат 235,4 милиона души. Това е най-високото равнище, регистрирано някога. В сравнение с третото тримесечие на 2014 г. това представлява 8 милиона и 5,6 милиона повече заети лица съответно в ЕС и в еврозоната.

Нарастването на трудовата заетост в ЕС през последните четири години бе в полза най-вече на по-младото поколение. Макар в ЕС младежката безработица да е все още прекалено висока, делът ѝ намаля стабилно и по-бързо, отколкото този на общата безработица: сега този дял е 16,9 %, което е ниво, по-ниско от това през 2008 г.

Мариан Тейсен, комисар по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност, заяви: ,,Днешните резултати са окуражаващи. В Европа повече хора откогато и да е било преди имат работа, а безработицата е на най-ниските нива за последните девет години. Броят на работещите на постоянни договори е с 2,2 милиона души повече в сравнение с миналата година. Трябва да продължим по този път и да подобрим икономическите и социалните условия за всички.

С Европейския стълб на социалните права ние разполагаме с пътна карта към добре функциониращи и справедливи пазари на труда, които отговарят на целите в ХХI-ви век. Бихме искали Парламентът, Съветът и Комисията да обявят стълба заедно по време на Социалната среща на върха в Гьотеборг на 17 ноември 2017 г."

Тримесечният преглед показва също така, че икономиката на ЕС продължава да расте във всички държави членки, с ръст от 2,4 % в ЕС и 2,3 % в еврозоната през миналата година. Това намери израз и в по-добрата финансова ситуация на домакинствата в ЕС благодарение на по-високите трудови доходи, а едновременно с това беше възпряна тенденцията за увеличаване на социално-осигурителните плащания. В почти всички държави членки продължи да се наблюдава увеличаване на доходите на домакинствата в периода между първото тримесечие на 2016 г. и първото тримесечие на 2017 г.

И други цифри относно трудовия пазар потвърждават подобреното състояние на икономиката на ЕС:

- Делът на безработицата в ЕС и в еврозоната продължи стабилно да намалява от средата на 2013 г. насам в почти всички държави членки. През август 2017 г. той намаля до 7,6 % в ЕС и до 9,1 % в еврозоната, което е годишно намаление от 0,9 процентни пункта и за двата случая. Регистрираният през август 2017 г. процент бе най-ниският в ЕС от ноември 2008 г. насам.

- Делът на дългосрочната безработица, който намалява в продължение на три години, спадна с още 0,5 процентни пункта в рамките на годината до първото тримесечие на 2017 г. В почти всички държави членки дългосрочната безработица намалява. Но делът на дългосрочната безработица в общия процент на безработица продължава да е висок - около 45 %.

- Броят на работещите на постоянен договор нарасна с 1,4 % в рамките на годината до първото тримесечие на 2017 г. Това представлява увеличение с 2,2 милиона души, което е четири пъти повече, отколкото увеличението на броя на работещите на временни договори (500 000 души или годишен растеж от 1,5 %).

Тримесечният преглед на заетостта и социалното развитие в Европа предоставя преглед на актуалните тенденции, свързани със социалната сфера и трудовия пазар в ЕС. В него се разглеждат краткосрочните промени на БВП и на тенденциите в заетостта.


Тагове: ЕС, заетост, работа
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg