EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рекорден износ от порт Констанца заради Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рекорден износ от порт Констанца заради Украйна

mail14:45 | 15.01.2024прегледи 494 коментарикоментари 0


Румънското черноморско пристанище Констанца е регистрирало през 2023 г. най-високия досега износ на зърно благодарение на скок на доставките от Украйна и проекти за подобряване на инфраструктурата с финансиране от ЕС, заявиха за Ройтерс пристанищните власти.

Пристанището е транспортирало 36 милиона метрични тона зърно миналата година, тоест с 50 процента повече от предходната година. 

Украинското зърно е било около 40 процента от общото количество или 14 милиона тона спрямо 13 милиона тона в края на ноември и 8,6 милиона тона за цялата 2022 г.

Украйна е един от най-големите износители на зърно, а Констанца стана най-големият алтернативен експортен маршрут за Киев след пълномащабната инвазия на Русия през февруари 2022 г., като зърното пристига по пътища, железопътни линии и с баржи по река Дунав.

Транзитните количества обаче са спаднали от юли, когато Русия започна многократно да нанася удари срещу украинските пристанища на река Дунав, намиращи се срещу членката на ЕС и НАТО Румъния, отбелязва агенцията.

През август Украйна създаде транспортен коридор от своите пристанища, който преминава в близост до черноморския бряг на Румъния и България, скоро след като Русия се оттегли от постигнато с посредничеството на ООН споразумение за износ на зърно през Черно море и заплаши да третира всички кораби като потенциални военни цели. 

По-рано тази седмица Украйна заяви, че е изнесла 10 милиона тона земеделски продукти по този коридор.

Румъния възнамерява да увеличи транзитния си капацитет за украинско зърно до 4 милиона тона месечно и в момента подобрява железопътната и пътната инфраструктура във и около пристанището.

Пристанището зави днес, че инвестиционните проекти с европейско финансиране в района на Констанца, които са били завършени миналата година или продължават и през 2024 г., възлизат на общо 546,8 милиона евро. Предстои осъществяването и на други проекти за допълнителни 218 милиона евро, посочиха пристанищните власти.

През декември транспортният министър Сорин Гриндяну заяви, че финансиран от ЕС проект, позволяващ денонощно плаване по дунавския канал Сулина, който стига до Констанца, е завършен и ще започне да функционира, след като персоналът бъде подготвен.

Общият трафик на стоки през пристанище Констанца е възлязъл на 92,5 милиона тона през 2023 г., с 22,5 процента повече от предходната година, уточни пристанището. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158