EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рейтингът на Сърбия - стабилно негативен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рейтингът на Сърбия - стабилно негативен

mail16:00 | 20.08.2012прегледи 442 коментарикоментари 0


Рейтингова агенция Fitch понижи перспективата на Сърбия от стабилна на негативна, но запазвайки дългосрочния й суверенен рейтинг на равнище ВВ- (лат. букви), предаде Франс прес. "Негативната перспектива отразява влошаването на фискалното състояние на страната и позициите по отношение на външно финансиране, както и слабите прогнози за икономическия растеж", посочи Fitch в комюнике.
"Вместо да се съсредоточи върху коригирането на бюджетния дефицит и дела на държавния дълг спрямо БВП, новото правителство промени закона за централната банка по начин, който предизвика спад в доверието на инвеститорите и който би могъл впоследствие да усложни сключването на ново споразумение с МВФ", обясни агенцията. Сърбия, която през март получи статут на кандидат за ЕС, но в края на юли управлението се смени след създаването на правителство, съставено от бивши съюзници на Слободан Милошевич, управлявал страната по време на кървавите войни през 1990-те години. Друга рейтингова агенция Standard and Poor's, понижи миналата седмица дългосрочния суверенен рейтинг на Сърбия, като също се аргументира с промяната на закона за централната банка.
Fitch уточни, че все пак сегашната й прогноза предполага въвеждането на мерки за консолидиране на бюджета идния месец, както е планирано. Агенцията отбеляза обаче, че правителството е отхвърлило всякакво замразяване на заплати и пенсии - дете най-големи разходни пера. Рейтинговата агенция преразгледа към понижение и прогнозата си за намаляване на сръбския бюджетен дефицит през 2012 година до 6,5% от БВП спрямо очакваните през май 5,5%. Равнището на безработицата в Сърбия е едно от най-високите в Европа, 25%, а в бюджета на страната за тази година е залегнал икономически растеж от 1,5%, докато МВФ прогнозира едва 0,5%.


 


Тагове: рейтинг, Сърбия
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg