EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Резултати от срещата на Г-20

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Резултати от срещата на Г-20

mail14:45 | 09.09.2013прегледи 445 коментарикоментари 0


Срещата на върха на Г-20 в Константиновския дворец край Санкт Петербург завърши с приемане на заключителна декларация. DPA обобщава резултатите от форума.

Сирия

Лидерите на Г-20 са дълбоко разделени по въпроса дали режимът на сирийския президент Башар Асад трябва да бъде наказан за предполагаемата химическа атака на 21 август край Дамаск. Президентът на САЩ Барак Обама опита да получи подкрепа за плановете си, но без съществен успех. Руският президент Владимир Путин пък оглави групата на страните, според които намеренията на Обама не отговарят на нормите на международното право. Заедно с Китай Русия продължава да блокира всички действия срещу Асад в Съвета на сигурност на ООН. Отношенията между Путин и Обама, които и без това са лоши, са допълнително обтегнати от кризата в Сирия.

Борба срещу укриването на данъци и данъчните измами

Групата Г-20 възнамерява да се бори с укриването на данъци и данъчните измами на големите международни компании. През 2015 година трябва да започне автоматичен обмен на информация между държавите. Страните от Г-20 одобриха план за действие, чрез който да ограничат юридическите "вратички" за международните компании. Конкретни мерки обаче не бяха договорени.

"Сенчесто" банкиране

Пет години след фалита на американската инвестиционна банка Леман брадърс (Lehman Brothers) и последвалите глобални сътресения лидерите на Г-20 искат да наложат по строг контрол върху банкирането в сянка. Първоначално бе предложен график за разработване на по-строги правила. "Банки в сянка" като хедж фондове и фондовете на паричния пазар (ФПП) правят много пари, подобно на големите банки, но не подлежат на толкова силен контрол.

БРИКС

Групата на петте държави с нововъзникващи пазарни икономики БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) постигна принципно съгласие за създаване на съвместна Банка за развитие и общ резервен фонд. Фондът трябва да разполага със $100 млрд. и да помага при краткосрочен недостиг на ликвидни средства. Банката за развитие, която според непотвърдени сведения ще разполага с капитал от $50 млрд., пък ще бъде насочена към инфраструктурни проекти в развиващите се страни.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg