EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Резервите в енергетиката = 200 млн.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Резервите в енергетиката = 200 млн.лв.

mail10:00 | 24.06.2015прегледи 1869 коментарикоментари 0


Заради резервите, натрупани в енергетиката, повишението на цената на тока може да се отложи за година. Планираният скок на електроенергията обаче се случва небалансирано, въпреки че Комисията за енергийно и водно регулиране си е свършила добре работата. Това каза в предаването „Нещо повече“ председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски:
КЕВР си свърши работата перфектно с данните, които получи от енергийните дружества, но в това решение има много резерви. Те са в три насоки. В системата има резерви по над 200 млн. лева на година от оптимизация на разходите. Това са наши експертни изчисления. Второ, част от тежестта на таксата „задължение на обществото“ би трябвало да се поеме от износа, но много внимателно, защото, ако „убием“ износа, можем да унищожим много от енергийните си дружества. Третата резерва се състои в преразглеждането на договорите за зелена енергия, които, според анализите, са надценени. Според нас в рамките на 2 месеца одитори могат да открият тези резерви.
Дупката в НЕК не може да се запълни, ако не се повиши по някакъв начин цената на тока: Инфлационните процеси налагат и поскъпване на електроенергията. Това е естествен пазарен процес. Парламентът трябва да отложи решението на КЕВР относно сегашния баланс на цените, защото той е в ущърб на индустрията, която храни много хора и приход в бюджета. Трябва да се наложи на държавните дружества да си актуализират бюджетите в посока икономии. 300 млн., по наши груби разчети, могат да бъдат реализирани и това може да отложи за година повишението на цената на тока.
Има голям резерв в държавните енергийни дружества и в производителите на електроенергия. Това коментира бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма от първия кабинет „Борисов“ Трайко Трайков:
От тези 20-ина лева, с които се увеличава таксата „задължение към обществото“, 4 лева идват от повишената в течение на една година цена на въглищата от „Марица-Изток“ от министърът на енергетиката в кабинета „Орешарски“ в период, когато на световния пазар въглищата поевтиняха два пъти, а на българския пазар – поскъпнаха с 10%. Това стана във времето, когато правителството се преструваше, че намалява, чрез тогавашния ДКЕВР, цената на тока. Това е погрешното в ценовите решения досега. КЕВР сега казва – ето такава е реалността.
Той не смята, че има възможност една година да не се повишава цената на електроенергията: Дефицитът съществува и при сегашните обстоятелства и той ще продължи да се увеличава. Трябва да се намери балансът.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg