EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Регионални икономически неравенства в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Регионални икономически неравенства в България

mail17:10 | 21.04.2023прегледи 868 коментарикоментари 0


През 21-ви век се наблюдава сериозно икономическо раздалечаване между София и околността и останалата част на България, което превръща българската икономика в икономика на две скорости. Това е един от изводите от първото проучване на Съвета за икономически анализи*, разпространен от Секретариата му.

Автор на анализа, който е посветен на регионалните икономически неравенства в България, е Пламен Ненов - икономист в Норвежката централна банка, доцент в BI Norwegian Business School в Осло, Норвегия и главен секретар на Съвета.

В проучването подробно се представят основните факти за динамиката на регионалните икономически неравенства в България през периода от 2000-а година до ковид пандемията с конкретен фокус върху разликите в регионалната икономическа активност в страната.

Анализът представя и регионалния характер на основни икономически политики в България, включително на разпределението на eврофондове и на регионалната фискална политика.

Икономистът посочва в анализа си, че в България се наблюдават трайни регионални разлики в местната икономическата активност, измерена чрез отношението между заетостта и населението в трудоспособна възраст, като един съществен дял от регионалните икономики на страната e със сериозно потисната икономическа активност.

След кризата от 2009-а година заетостта извън София и околността се намира в траен застой, като отношението заетост-население извън София се възстановява само частично, а основен фактор за "възстановяването" е демографският (миграция). Извън София и околността се наблюдава разминаване между ръста на местния брутен вътрешен продукт (БВП) и ръста на трудовото възнаграждение, показват изводите от анализа.

По отношение на икономическата политика на страната, анализът сочи, че трансферите от ЕС са насочени основно към София или по-малки общини с ниска безработица, отколкото към местни пазари на труда с потисната икономическа активност. Освен това фискалните трансфери от централния бюджет реагират слабо на задълбочаващите се регионални икономически неравенства, като се наблюдава относително ниско ниво на споделяне на рисковете между регионите.

Анализът завършва с кратка икономическата обосновка за нуждата от провеждането на регионални икономически политики в България. Силно разнородният регионален профил на българската икономика прави наложително регионализирането на икономическата политика в България чрез прилагането на специфични и таргетирани регионални икономически политики.

Анализът ще бъде представен в рамките на публично събитие, което ще се състои на 24 април от 13:00 ч. в Гранитната зала на Министерския съвет.

Съветът за икономически анализи, който има съвещателен характер, беше създаден с постановление на Министерския съвет в началото на тази година. Съветът изготвя независими анализи и становища по отделни въпроси за състоянието на българската икономика, предизвикателствата и рисковете пред нея, както и възможни политики и препоръки за решаването им.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg