EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Регионална икономика: Пловдив, Балчик

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Регионална икономика: Пловдив, Балчик

mail15:05 | 12.10.2022прегледи 729 коментарикоментари 0


Мебелната верига Aiko, с мажоритарен собственик австрийската XLCEE, планира да отвори първия си магазин в Пловдив. За целта дружество на австрийските ѝ собственици е придобило два терена с обща площ 27 дка на изхода към Асеновград. В миналото земите са били притежание на дружество в орбитата на собственика на "Александра филмс" и "Кино Арена" Стефан Минчев, но сега са продадени по линия на кредитори. Терените са апортирани в новоучреденото "Болкан Асет Инвестмънтс" като непарична вноска, равняваща се на почти 7 млн. лв. Бъдещият магазин ще е с РЗП 21 хил. кв. м и ще разполага с паркинг за 300 автомобила на оживеното "Асеновградско шосе". Откриването засега е планирано за края на 2023 г. верига има два магазина в София и по един в Бургас, Варна и Стара Загора. Бъдещият в Пловдив ще е шести. XXXLutz е считана е за втората по големина мебелна група в света. Приходите за 2021 г. на "Аико мулти консепт" са почти 101.9 млн. лв., а печалбата над 13.2 млн.

----------------

Нова дестилерия в Балчик ще преработва по 1500 тона лавандулов цвят и по 540 тона маточина годишно. Предвижда се инсталацията да преработва и бял равнец. Производственото хале с инсталация за извличане на етерични масла ще бъде изградено в промишлената зона на крайморския град. Съоръжението ще работи на двусменен и трисменен режим в пика на кампанията, когато се прибират етерично-маслените култури. Отпадъците от производството могат да бъдат използвани за компост, за екобрикети или фураж за животни.

-----------------

Германо-австрийска компания SENS LSG, съвместно предприятие на германската Steag Solar Energy Solutions (SENS) и австрийската LSG е изградила нова слънчева ентрала с общ капацитет от 66 мегавата вв община Дълго поле близо до Пловдив. Тя разполага с над 122 000 слънчеви фотоволтаични панела, управлявани от специална система, която следва движението на слънцето. Инвеститорът започва работа по втори подобен проект с капацитет, който ще може да генерира 100 000 мегаватчаса възобновяема енергия годишно. SENS е един от сериозните играчи в сектора на възобновяемата енергия. Компанията е изградила соларни паркове в Германия, Испания, Великобритания, Нидерландия, Унгария, Румъния, Турция, Молдова, Русия и дори на други континенти в страни като Монголия, Намибия и Австралия.

Източник: Капитал, БТА,expert.bg


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4147