EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Реален ли е пазарът на евтини имоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Реален ли е пазарът на евтини имоти

mail18:33 | 06.06.2010прегледи 2477 коментарикоментари 0


Петър Атанасов
Според седмичния лист от оферти на агенция за недвижимости Бългериан пропертис на пазара в момента се предлагат имоти със сериозно намаление от първоначалната цена, като повечето от тях са или напълно завършени, или са в строеж, или носят инвестиционен потенциал /смяна на предназначението на имота от фамилна къща например в семеен хотел или хижа за туризъм/.
Апартамент в новострояща се жилищто-офисна страда “Стамболийски Бридж» в центъра на София се предлага на цена от 66 297 евро при първаначална оферта от 101 062 евро.
Апартамент с топ локация и морска гледка с площ от 73 кв.м. в Слънчев бярг
е обявен с цена от 85 хил.евро при първоначална оферта от 110 хил.евро. 
В новостроящ се комплекс "Vidin Suites" в тих квартал на Видин апартамент от 64 кв.м. се предлага за 16 799 вместо 26 064 евро.
Реновирана къща на 33 км от Велико Търново с площ от 140 кв.м. и двор от 1.1 дка се предлага за 15 хил.евро вместо за 25 хил.евро.
В момента на пазара особено търсени са малки по площ апартаменти /ново строителство/,с високо качество и добра локация на цена до 25 000 евро, според консултантите на агенция Адрес. Тези сделки заемат 34% от общия обем реализирани продажби досега през 2010. Според агенцията те имат успех, защото предлагат добри параметри за атрактивна ниска обща цена.

Реален ли е пазарът?
Дали по-горните примери сочат трайна тенденция за цялата страна и колко пазарът на по-евтини имоти е реален?
На този въпрос е трудно да се отговори веднага, необходимо е да приключи второто тримесечие,за да бъдат направени и обобщенията, казват различни имотни брокери.
Същевременно експерти отбелязват, че пазарът на по-евтини имоти вече е реалност и той включва основно апартаменти в големите градове, ваканционни апартаменти, селски къщи, търговски имоти, регулирани парцели и земеделски земи.
Към този пазар се включват и ипотекирани хотела, заводи, които според данни на Камарата на частните съдебни изпълнители, когато се появят на второ предлагане на търг, цената винаги е по-ниска. През март например в Добрич се продаваше хотел само за 247 140 лв., както и завод с тръжна цена от 120 000 лв.
Освен това очертава се рязко увеличаване на принудителните изземания на бизнес имоти, като тази тенденция ще се задълбочи през следващите месеци, сочи анализът на консултантската компания MBL.
Стремежът към по-малки инвестиции също е част от по евтиния пазар. “Проектите, които ще се появят след около година на имотния пазар, ще бъдат съобразени с два основи фактора – какво се търси активно и как да се постигне максимално качество за разумна цена”, сочи проучване на агенция GreenLife. “Относително големите инвестиции, които затворените комплекси изискват – с изграждането на цялостна инфраструктура и допълнителни съоръжения, ги прави неконкурентни. Предпочитанията на инвеститорите са насочени към класическо и стандартно строителство, без сложни архитектурни решения, които допълнително оскъпяват всички дейности. Този подход ще донесе на инвеститорите печалба, а на клиентите жилища с цена на себестойност, която е съществено по-ниска от построените преди кризата апартаменти”., се казва още в проучването.


Има ли нова тенденция?
"През 2010 година българският пазар ще продължи да бъде в застой и ликвидността ще бъде ниска - нищо няма да се случи. Активност може да се очаква през четвъртото тримесечие на годината, след като пазарите в ЕС се стабилизират още", коментирара електронното издание Business New Europe.
Според Кредит център цените на имотите в голяма степен са стабилизирани в момента. Ако има някакви движения надолу, то те няма няма да са с повече от 5-6 %. Така че към вече постигнатия спад от 36% през 2009 едва ли българският имотен пазар ще регистрира по-големи спадове в цените.
Затова и много от продавачите се ориентираха да предлагат имотите си за продажба на атрактивно ниски цени. Експерти смятат, че именно сега е моментът за покупка на "стресирани" имоти в цялата страна.
Друг признак, че е възможно имотният пазар да се трансформира в пазар с по-ниски цени е фактът, че вече най-малко три инвестиционни фонда се появиха на пазара, като основната им цел е покупка на подценени от пазара имоти с потенциал за развитие в следващите 2-3 години.


Тагове: имоти, пазар, спад
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg