EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Реал Мадрид първи с 400 € млн. приходи.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Реал Мадрид първи с 400 € млн. приходи.

mail11:08 | 06.03.2010прегледи 1069 коментарикоментари 0


Ралица Русинова

За пета поредна година Реал Мадрид е футболният клуб с най-големи приходи в света. Това сочи последният доклад на консултантската компания Deloitte „Лига на Футболните пари” (Football Money League).  Реал е и първият спортен клуб в света, който привлече приходи в размер над 400 милиона  евро за една година.
Оказва се, че въпреки рецесията, футболните клубове отчитат ръст на приходите.
Football Money League подрежда по приходи 20-те най-големи големи футболни отбора в света. Според доклада втори в класацията е тимът на Барселона. Трето място заема Манчестър Юнайтед. Анализът покрива сезон 2008/09 и е най-актуалният и надежден сравнителен анализ за финансово състояние на  клубовете, твърдят от Deloitte.
Общите приходи на първите двайсет се увеличават през 2008/09 и надвишават 3.9 милиарда евро, което показва относителната устойчивост на водещите отбори по отношение на икономическия спад.
В сравнение с предходни години, общият ръст на приходите се забавя, но пък, през 2008/09, мнозинството от клубовете постигат ръст на приходите в местна валута.
Дан Джоунс, съдружник в Спортната Бизнес Група на Deloitte в Обединеното Кралство, коментира: „10%-то увеличение на приходите на Реал Мадрид до 401 милиона евро (342 милиона паунда) дойде въпреки сравнително разочароващи испански и европейски сезони. Приходите от медийни излъчвания показаха най-голям ръст и в момента са 161 милиона евро (137 милиона паунда), повече от приходите на всички клубове извън голямата десятка взети заедно.”
„За ФК Барселона, безпрецедентното господство на терена - начело в Испания и на върха на Шампионската лига, спомогна приходите им да се увеличат с 57 милиона до 366 милиона евро. Това отбелязва най-голямото увеличение като сума в класацията. Юнайтед паднаха до трето място и, подобно на други английски клубове, бяха повлияни от продължаващото обезценяване на английската лира спрямо еврото.
 Мащабът на това обезценяване се вижда от факта, че ако обменният курс бе останал на ниво от юни 2007, Юнайтед щеше да е на върха в Лигата на футболните пари .”
Четвърти са Байерн Мюнхен с 290 милиона евро приходи. Арсенал се върнаха в първите пет с 263 милиона евро. Тази година те изместиха лондонските си съперници Челси на шесто място.
Вече има почти 50 милиона евро разлика между десето и единадесето място в Лигата на Парите.
Пол Роунсли, директор в Спортната Бизнес група на Делойт в Обединеното Кралство, коментира: „Ние продължаваме да твърдим, че топ клубовете са в добро състояние да отговорят на предизвикателствата, свързани с трудните икономически условия. Техните големи бази и лоялни фенове, способността им да привличат публика за излъчвания, както и непрекъснатият интерес от страна на корпоративни партньори, им осигуряват солидна база за ръст на приходите.  Това се подкрепя и от цифрите за сезон 2008/09. Въпреки всичко, едва през сезон 2009/10 ще може да се отчете пълното въздействие на тези фактори върху клубните доходи.”
Джоунс заключи:  „Напоследък много се коментира за финансовото състояние на английските клубове, но ние вярваме, че те са на стабилни основи.  По-вероятно е сериозни финансови проблеми да произтичат от лошо управление, слаб контрол на разходите или липса на наличен кредит, отколкото от генериране на приходи.”

 


Тагове: приходи, футбол
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg