EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Реакциите за "Южен поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Реакциите за "Южен поток"

mail07:15 | 09.06.2014прегледи 1044 коментарикоментари 0


Кремъл смята за преждевременно да коментира изявлението на властите в България за спиране работите по проекта за газопровода „Южен поток”, каза пред РИА Новости говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков. „Трябва да се изясни, засега е рано да се каже каквото и да е”, каза Песков.
 

Руската и международна преса

Международният натиск за общ фронт на Запада срещу Русия, поради ролята на Москва в продължаващата криза в Украйна, изглежда започва да дава плод в България, където замразиха работата по спорен руски газопровод, съобщава The Wall Street Journal . Правителството на България късно в неделя съобщи,ч е прекратява строителството на руския газопровод „Южен поток”, който трябва да доставя руски газ в Европа заобикаляйки Украйна, след като Европейската комисия поиска от София за замрази проекта. Премиерът на страната Пламен Орешарски поясни, че в зависимост от консултациите с Брюксел, ще се решим какво да бъдат бъдещите действия.
Изправена пред критиките на Запада, България замрази строителството на "Южен поток", пише вестник Le Monde. Френският ежедневник отбелязва, че София е преустановила подготовката за изграждането на руско-италианския газопровод след критики от страна на Вашингтон и Брюксел. Европейската комисия поиска във вторник от България да преустанови строителството на руския проект за газопровод с аргумента, че не е спазила европейското законодателство. Експерти от Брюксел са очаквани тази седмица в България за разговори с правителството, посочва L Monde. Вестникът цитира изявлението на американския сенатор Джон Маккейн, направено вчера в София, че Съединените щати подкрепят "усилията на българското правителство да се стреми, с висок приоритет, към енергийна независимост от която и да било страна". Маккейн освен това призова проектът "Южен поток" да бъде осъществен от "организации, независими от Русия".

Американците спряха "Южен поток" в България, пише вестник "Росийская газета". Руският официоз отбелязва, че българският премиер Пламен Орешарски е обявил преустановяването на работата по проекта за газопровод, докато бъдат отстранени всички забележки от страна на Брюксел, след среща с американски сенатори. До последния момент българското правителство отбиваше опитите на Еврокомисията да спре "Южен поток" напълно успешно, посочва "Росийская газета". Премиерът и министърът на икономиката и енергетиката непрекъснато уверяваха колко е важно строителството на газопровода за България. "Визитата на тримата американски сенатори Джонсън, Мърфи и Маккейн обаче показа нагледно, че доларът командва европейската политика", коментира руският ежедневник. "Всичко, за което София възнамеряваше да се договори с Брюксел, просто бе отнесено от американците", заключава "Росийская газета".
Главният редактор на руското списание "Русия в глобалната политика" Фьодор Лукянов коментира пред РИА Новости, че въпросът за строителството на "Южен поток" в България не е закрит. "Борбата между страните в конфликта ще продължи", подчертава той. Според Лукянов Европейската комисия е категорично против "Южен поток", тъй като "той влиза в разрез с линията на съкращаване на зависимостта от Русия". "На България се оказва гигантски натиск от страна на Европейската комисия, която формално не може да спре строителството на (руския газопровод), но предявява много претенции, касаещи конкретни въпроси", обяснява той. Руският политолог отчита, че "България не е такава страна, която може да се противопоставя сериозно на натиска на Европа", като дава пример с резкия обрат в позицията на премиера. "Борбата ще продължи. За Русия това означава много допълнителни главоболия. Въпросът не е закрит, но той, естествено, силно се усложнява", обобщава Лукянов.
САЩ нанесоха удар на "Южен поток", посочва руският в. "Комерсант" във връзка с вчерашното решение на България да замрази работата по проекта за газопровода. България, която досега се противопоставяше на опитите на Европейския съюз да попречи на строителството на руския газопровод, се предаде под натиска на САЩ. Американците успяха да променят позицията на София. След разговори с трима американски сенатори българският премиер вчера неочаквано нареди преустановяване на работата по строителството на газопровода, пише вестникът. Премиерът Пламен Орешарски спря проекта до решаване на противоречията с Брюксел. За "Газпром" това е заплаха да се замрази проекта за доставка на газ в Европа без преминаване през Украйна. Това е и заплаха да се запази зависимостта на основният експортен маршрут от отношенията между Москва и Киев. САЩ обаче са заинтересовани от усложняване на съдбата на "Южен поток" не само по политически причини, подчертава "Комерсант". Вестникът отбелязва, че по негови данни Украйна обсъжда предаването на газопроводите си под контрола на американски и европейски компании, а "Южен поток" ще сведе стойността на активите до нула. На българското решение обръща внимание и в. "Ведомости". След среща с делегация от американски сенатори, сред които бе и републиканецът Джон Маккейн, премиерът на България Пламен Орешарски разпореди да се спре работата по проекта "Южен поток" до извършването на консултации с Еврокомисията, пише изданието.
 

Още официални реакции

Еврокомисията не блокира проекта "Южен поток". Това е заявил за ИТАР-ТАСС представител на пресслужбата й. "Ние не блокираме "Южен поток", а искаме той да съответства на законодателството на ЕС", казал представителят. По-рано източник в европейските институции съобщи, че в Брюксел не изключват възможността от консултации между Русия и ЕС по ситуацията за "Южен поток" още в понеделник. "Може да се очаква този въпрос да бъде повдигнат в рамките на тристранните консултации между Русия, ЕС и Украйна за решаването на проблема за задлъжнялостта на Киев за руския газ", посочил източникът пред агенцията. В тази среща ще участват еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, министърът на енергетиката на Русия Александър Новак и министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан. Източникът подчерта, че темата за "Южен поток" ще се обсъжда в двустранен формат, припомня ИТАР-ТАСС. По-рано посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов казал за агенцията, че Еврокомисията няма основание да спре работата по подготовката на строителството на "Южен поток". "За да има основание, трябва да се докаже наличие на нарушения", посочил той.

Руското министерство на енергетиката съобщи, че все още не е получило уведомление от българска страна за преустановяването на проекта "Южен поток". Това е съобщил за ИТАР-ТАСС представител на министерството. Служителят добавил, че въпросът за "Южен поток" може да бъде обсъден в хода на планираната утре в Брюксел тристранна среща за газа между представители на Русия, Евросъюза и Украйна.

Председателят на комитета по енергетика в Руската дума Иван Грачов смята, че спирането на работата по проекта "Южен поток" от България "не е край" на проекта, тъй като Европа е заинтересована от него, предаде ИТАР-ТАСС. "Мисля, че това не е краят, тъй като обективно Европа е заинтересована от "Южен поток", следователно трябва да се опитаме да работим по различни направления, след като започнахме да харчим пари за проекта", казал Грачов за агенцията. "Може да опитаме да се договорим с Румъния и България на равнище парламенти", предложил той. "Или например да се договорим с Европа за украинските тръби. Това може да отслаби натиска върху проекта, тъй като те ще разберат, че не се каним да лишим украинските тръби от газ." Освен това "много решения на европейските страни са политизирани, така че можем да се обърнем към европейския бизнес", добавил руският депутат. "Да не говорим, че не знаем как ще се държи новият Европейски парламент." Според председателя на комитета в конкретния случай България се е поддала на влияние от Еврокомисията и от американците, които по думите му "са пряко заинтересовани да няма никакви конкурентни потоци". Според руския парламентарист проблемите с България били очаквани. "Южен поток" минава през две страни, които са потенциално ненадеждни както и Украйна - това са България и Румъния, като първата в тази верига беше най-слабото място от гледна точка на рисковете", казал Грачов пред ИТАР-ТАСС. Първият заместник-председател на комитета на руската дума по природните ресурси Валерий Язев изразил пред ИТАР-ТАСС мнение, че решението да спре работата в рамките на проекта "Южен поток" е чисто политическо и че в него няма "никакъв здрав смисъл и никаква икономика". "Еврокомисията е нелогична в поведението си, тъй като колкото повече газопроводи има за Европа, толкова по-голяма ще е енергийната й сигурност. Да се обявиш против такъв международен проект, подчертавам, не руски, е напълно абсурдно", допълнил той. По думите на руския депутат "това е изгодно само за САЩ – да оставят Европа без евтин достъп до газ и да я принудят да потребява повече втечнен газ, по-възможност и американски, и така да се отслаби конкурентоспособността на европейската икономика", предположил той. Според Язев след като затихне политическата криза в Украйна, в Европа и Америка ще започнат да се успокояват и тогава темата за "Южен поток" отново ще излезе на дневен ред.

Български анализи

Политологът Огнян Минчев и бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментираха в "Преди всички" на БНР решението за спиране на работата по проекта "Южен поток".
Търси се публичен ефект от съобщаването на новината именно след срещата с американските сенатори. В случая с "Южен поток" решението все пак е свързано с Брюксел, с това, че се нарушава европейското законодателство. Натискът на Брюксел е абсолютно легитимен от гледна точка на това, че България се е съгласила да спазва европейското законодателство, ставайки член на ЕС, подчерта Огнян Минчев.
Основният въпрос е дали договорът с руската компания "Стройтрансгаз" е сключен на тъмно или все пак е само подготвен. Ако тръгнем по аналогия, можем да твърдим, че подписването на договори не е любима практика нито на руските енергийни компании, нито на българските им партньори. За "Белене" бяха изхарчени 2 милиарда, без изобщо да има договор. И сега не знаем параметрите за "Южен поток", каза Огнян Минчев.
Няма своеволие на Орешарски, той по принцип няма своя собствена политическа позиция. Той е поставен на този пост от БСП и ДПС. И преди отслабването, което тече в коалицията, Орешарски не светеше със собствена светлина, а е изпълнител на волята на онези, които го поставиха на власт, коментира Минчев. Според него въпросите в момента са повече от отговорите.
Нищо хубаво не става, очевидно смятат, че имат пауза за прегрупиране, резюмира новините около "Южен поток" Трайчо Трайков от Реформаторския блок. Смята се, че спонсорите на проекта и без друго няма да останат с празни ръце, добави Трайков.
Проблеми с руския газ може да има само когато неговите собственици ги създадат. Руският газ идва при този, който плаща, отбеляза бившият министър на икономиката. Можехме да извадим и някакви финансови ползи. Засега е ясно, че няма да ги видим с тези раздути числа за финансирането, смята Трайков. Ангажирали сме се за прозрачност, конкурентен пазар и обща политика на ЕС. С действията си през последната година правителството прави точно обратното. Разбирам да се караме с някого, защото ще имаме полза. А ние се караме, за да платим масрафа на някой друг. Според Трайков има повторение на действията по проекта "Белене". Там отне доста време да бъде показана истината. Тук вече година текат предупреждения на експерти, че нещата не трябва да се правят така, отбеляза Трайков Той допуска, че причините за вчерашното изявление на Орешарски са в това, че вече са свършили това, което им е наредено и ще оставят данъкоплатеца да се разплаща.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163