EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Реакторът за АЕЦ "Белене" + Къде ще се продаде?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Реакторът за АЕЦ "Белене" + Къде ще се продаде?

mail13:55 | 22.06.2016прегледи 11859 коментарикоментари 1


Елица Стефанова

България едва ли ще може да продаде на Иран руските реактори, поръчани за АЕЦ "Белене" - Техеран няма да плати за тях цена, близка до пазарната, твърди източник на "Комерсант" от руския атомен отрасъл. България откри нов извор на средства, за да изплати на "Росатом" обезщетение от 620 милиона евро за провала на проекта за АЕЦ "Белене" - София иска да продаде оборудването, поръчано за централата, на Иран, за да доизгражда АЕЦ "Бушехр", пише вестникът. С иранците не е лесно да се преговаря, отбелязва събеседникът на "Комерсант", според когото Техеран ще склони да купи оборудването само неколкократно по-евтино от реалната му стойност. Не се знае дали реакторите за "Белене" ще може да се интегрират в структурата на иранската централа, изтъква изданието. Според неговия експерт евентуалното използване на това оборудване в "Бушехр" ще наложи промени в проекта на централата, което ще се отрази върху стойността на договора, обяснява "Комерсант".

Премиерът Борисов коментира бъдещето на руския реактор, който България трябва да плати. „Искаме да продадем реактора на изгодна цена и при добри условия, а не както беше спазарен през 2006 г. – без индексации, корекции, без анекси и ясни цени. Политически всеки може да си изкарва дивиденти, но прагматиката е друго – 1,1 милиарда можеше да се вложат в Северозапада и да се строи, а не да се хвърлят в гьола“, коментира той.
„Очаквам по-реалистична и по-нормална реакция от всички. Вярно идват президентски избори, всеки иска да се направи на важен, те избори има всяка година – трябва да сме прагматични”, посочи премиерът. „Всъщност арбитражът ни казва: „Платете си фактурите, които сте пуснали и си придобийте имуществото, което сте платили – имате да си го плащате, защото сте го поръчали”, каза още Борисов.
Той обясни, че е възложил на вицепремиера Томислав Дончев и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да подготвят писмо, с което да се запознае Европейската комисия с решението на Арбитражния съд в Женева относно АЕЦ „Белене“.

България трудно може да продаде реакторите, които са поръчани за АЕЦ "Белене", без руския производител, твърдят експерти. Оборудването, което имаме, не е изцяло готово, а самият проект трябва да мине през лицензионни процедури, коментира преподавателят по ядрена енергетика от Техническия университет Калин Филипов в интервю за БНР. По думите му, страните, които планират да строят централи с подобни на нашите реактори, са: Иран, Индия, Йордания и евентуално Унгария. Реакторите обаче не могат произволно да бъдат местени от една централа в друга заради спецификата на всеки проект, обясни Филипов.

EconomyNews.bg провери къде и колко реактора се строят сега?

63 реактора се строят в света, от които 53 са от типа „Белене”, показва справка на сайта на Международната агенция за атомна енергия. Общото международно наименование на реакторите от този тип е PWR (от англ. Pressurized water reactor, реактор с вода под налягане), а на български е ВВЕР, съкратено от Водо-воден енергиен реактор (на руски: ВВЭР, Водо-водяной энергетический реактор). Към 2009 г. ВВЕР се експлоатират в Армения, България, Индия, Иран, Китай, Русия, Словакия, Украйна, Унгария, Финландия и Чехия.

Ето и детайлите по тип реактор и по държави:

zoom_sss

zoom_sss

Още по темата: Европа: 184 реактора + 17 в строеж


Тагове: реактор, сделка
 
Коментари
 
Иван Икономски - 04-11-2018 г. 22:31:45

Не трябва да се има никакво доверие на Маню Моравенов!

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg