EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Растеж на кредитирането в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Растеж на кредитирането в еврозоната

mail17:07 | 31.03.2016прегледи 1316 коментарикоментари 0


Банковото кредитиране за бизнеса и за домакинствата в еврозоната отчете през февруари най-солидно темпо на растеж от края на 2011 година, показват данни на Европейската централна банка.

Банковите заеми за частния сектор в еврозоната нараснаха през февруари с 1,2% на годишна база след повишение с 0,9% в началото на годината. Това представлява повишение на кредитирането в региона за пореден месец, след като през миналия март новите заеми за частния сектор в региона нараснаха с 0,1%, отбелязвайки първо подобрение на банковото кредитиране в региона от март 2012 година.

Кредитите за домакинствата нараснаха с 1,6% след повишение с 1,4% през януари, докато кредитите за нефинансовите компании в еврозоната се повишиха с 0,9% след нарастване с 0,6% в началото на годината.

В същото време паричната маса (индексът М3) в еврозоната нарасна за втори пореден месец с 5,0% на годишна база, съвпадайки с очакванията на финансовите пазари. На тримесечна осреднена база индикаторът М3 се повиши през периода декември - февруари с 4,9% след повишение с 4,8% през периода ноември - януари и по този начин растежът на паричната маса продължава да надвишава прицелното ниво на ЕЦБ за повишение с 4,5%, което отговаря на мандата на Централната банка за ценова стабилност.

Подобряването на потребителското и на бизнес кредитирането, както и доброто темпо на растеж на паричната маса в региона през февруари е знак за позитивните ефекти от провежданата през миналата година стимулираща парична и лихвена политика на ЕЦБ - дори още преди предприетите по-рано този месец нови мащабни мерки (понижение на всички основни лихви, разширяване на програмата за покупки на активи - т.нар. "количествени улеснения", с 20 млрд. евро до 80 млрд. евро на месец и стартиране на четвърта по ред програма за много евтино кредитиране на търговските банки - т.нар. TLTRO).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg