EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Рамбовци" срещу картелите в Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Рамбовци" срещу картелите в Гърция

mail09:00 | 26.05.2010прегледи 445 коментарикоментари 0


Рамбовци в борба с картелите и скъпотията по пазарите пуска до края на годината гръцкото министерство на икономиката, тъй като властите са обезпокоени от факта, че много отрасли се контролират от няколко големи консорциума в страната, пише атинският в. "Та неа".
За целта се предвижда да бъде създадена антимонополна служба, която ще бъде подчинена на Главната инспекция  по търговията. Тя ще действа превантивно и ще открива отрасли и пазари, където цари законът на картелите и не функционира правилно конкуренцията.
Проверяващите инспектори ще анализират структурите на пазара, състоянието на всеки отрасъл и конкуретните условия. Службата ще има право да се намесва незабавно и да санкционира при откриването на закононарушения и проблеми.
Подобни инстанции има вече в редица други европейски страни, като Германия и Великобритания. Икономическото  министерство е започнало да изготвня законовата рамка, която ще е готова да края на юни, отбелязва гръцкият вестник.      
Властите в Гърция обявиха война и на данъчните длъжници. Компетентните служби на финансовото министерство са изготвили списък на големи длъжници, чиито неплатени данъци към държавата надхвърлят 10 млрд. евро.
Инспектори проверяват артисти, футболисти, адвокати, нотариуси и собственици на нощни заведения, след като преди това проверяваха доходите на високоплатени лекари. Те заявиха, че са се натъкнали на значителни измами и че фигурират видни имена, укрили доходи, чиито банкови сметки е разпоредено да се отворят.   
В. "Етнос" писа, че се проверяват трима известни певци, три футболни звезди и четирима известни адвокати.
Миналата седмица заместник министърът на културата и туризма на Гърция Андзела Гереку подаде оставка, след като в печата бе съобщено, че нейният съпруг, певецът Толис Воскопулос, не е платил над пет милиона евро данъци.
Преди дни министерството на финансите съобщи резултата от проверките на 150 лекари в Атина и района. Над 50 от тях, чиито имена бяха огласени, бяха хванати в различни нарушения и разследването на техните случаи продължава.
Министерството публикува и друг списък с 11 лекари специалисти, глобени общо с 4,3 милиона евро за данъчни измами.
Социалистическото правителство на Гърция започна безкомпромисна борба срещу измамите, след като наложи драконовски мерки за икономии, за да намали огромния бюджетен дефицит и колосалния дълг на страната. Делът на сивата икономика в Гърция се изчислява на около 30 процента от БВП.
В следващите дни в Атина се очаква екип на МВФ, за да окаже техническа помощ на гръцките данъчни и финансови служби. Основната тежест се очаква да падне върху данъчните длъжници и върху изпълнението на бюджета.


 


Тагове: картел, пазари
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4164