EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разширението на Чирен ще струва 200 млн.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разширението на Чирен ще струва 200 млн.евро

mail16:00 | 25.09.2014прегледи 926 коментарикоментари 0


Убедени сме, че газовото хранилище трябва да бъде разширено и търсим всички възможни варианти, по които това да бъде осъществено. Това коментира пред журналисти изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков. Темелков представи пред ДКЕВР десетгодишния план за
развитие на мрежите на "Булгартрансгаз".
Ако реализираме самостоятелно разширението на хранилището като собствен проект, то всички разходи ще бъдат за сметка на потребителите. За да избегнем това, сме се обърнали към ЕС да бъде оценено хранилището като съществено за региона, не само за нашата страна и да бъде разглеждано като проект от общоевропейски интерес, каза Темелков. По думите му ЕК е възприела това виждане и предстои държавата ни да кандидатства за грантово финасиране като максималния му размер е 50 процента от стойността на проекта.
По прогнозни данни разширението на хранилището се оценява на около 200 млн. евро, тоест страната ни би могла да получи от ЕС 100 млн. евро, посочи Темелков. При посещението на българската делегация в Азербайджан от страна на нефтената и газова компания SOCAR е проявен интерес за съвместно проучване на възможностите за разширяване на газовото хранилище в Чирен, каза Темелков. За това съобщи по-рано днес и министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Точно под каква форма и по какъв начин ще си сътрудничим предстои да видим, посочи Темелков.
Подготвили сме всички документи за започване на проучвателните дейности по проекта за разширение на хранилището, каза Темелков.
Той отбеляза, че вече има направено едно проучване, което е показало, че от 550 млн. куб. метра газ хранилището в Чирен може почти да се удвои като обем. Трябва обаче да се направят точни геоложки и сеизмични изследвания, за да може да се определи по какъв начин и колко е оптималното разширение, заяви Темелков.
Изпратили сме заявление в ЕК да ни бъдат финансирани тези изследвания и на база на тях ще се вземе финално инвестиционно решение от българска страна, каза директорът на газопреносната ни мрежа. Най-късно до края на следващата или в началото на 2016г. България трябва да вземе това инвестиционно решение, за да може да кандидатства за финансиране от ЕС. По прогнозни данни
строителството ще отнеме около три години, каза Темелков.
Освен европейски средства страната ни ще се опита да привлече и чуждестранни партньори като газовата компания на Азербайджан, заяви още Кирил Темелков. Той съобщи, че в десетгодишния план за
развитие на мрежата са включени всички заявени намерения за местен добив на газ, включително и от Девенци. В плана е записано, че се очаква вносът да бъде разнообразен от внос от Каспийския регион с помощта на проектите за интерконтектори с Гърция и Турция и съответно с потенциалната им свързаност с проектите ТАП и и ТАНАП, внос на газ от Централна Европа и от местен добив в Румъния с помощта на интерконектора България - Румъния и системната свързаност на Румъния с Унгария, както и внос от Сърбия чрез интерконекторна връзка.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1147