EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разходи за социална защита: ЕС и България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разходи за социална защита: ЕС и България

mail10:04 | 16.11.2023прегледи 756 коментарикоментари 0


Общите разходи за обезщетения за социална закрила в Европейския съюз са достигнали 4,307 трилиона евро през 2022 г. Това представлява увеличение с 3 на сто в сравнение със средствата, отпуснати за социална закрила през 2021 г., разкриват най-новите първоначални оценки на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес на страницата й.

През миналата година разходите за обезщетения за социална защита са се увеличили в почти всички членки на ЕС, за които има налични данни. Изключения са Малта, където е отчетен спад с 5 на сто, и Ирландия, която запазва достигнатото ниво на разходи за обезщетения за социална закрила.

Сред членките на ЕС най-значително увеличение на разходите за обезщетения за социална защита, изразено в национална валута, през 2022 г. спрямо 2021 г. е регистрирала България - с 28 на сто. Челната тройка се допълва от Кипър (+18 на сто) и Унгария (+10 на сто). Същевременно с най-малки ръстове на разходите за социална закрила са били в Австрия (+1 на сто), Франция, Дания, Словакия, Финландия и Германия (+2 на сто за всяка).

Въпреки че разходите за социална защита са се повишили в повечето страни от ЕС през миналата година, те намаляват като процент от брутния вътрешен продукт (БВП) на съответната страната. Това се дължи на нарастването на БВП с повече, отколкото разходите за социални помощи.

През 2022 г. разходите за обезщетения за социална защита са представлявали 27,2 на сто от БВП на Евросъюза, което е спад с 1,5 процентни пункта (п.п.) в сравнение с 2021 г. На годишна база разходите за обезщетения за социална защита, изразени като процент от БВП, са намалели във всички страни от ЕС, с изключение на Кипър, България и Люксембург.

Най-голямо увеличение на разходите за социални помощи като процент от БВП през миналата година е отчетен в Кипър: +1,4 процентни пункта до 23,2 на сто от БВП.

България е била втора в ЕС по растеж на дела на разходите за социални помощи от БВП, като той нараства с 1,2 процентни пункта до 19,5 на сто. В номинално изражение този дял е отговарял на 32,639 милиарда лева. Люксембург е останала на трета позиция с увеличение от 0,1 процентен пункт на дела на разходите – до 21,6 на сто от БВП.

На другия край на скалата, с най-големи спадове на разходите, отделяни за социална закрила като процент от БВП на съответната страна, са били Малта (-2,8 п.п.), Австрия (-2,6 п.п.) и Дания (-2,2 п.п.).

През 2022 г. сред членките на ЕС, за които има данни, разходите за обезщетения за социална защита като процент от БВП са били най-високи във Франция (32 на сто от БВП), Австрия и Италия (30 на сто за всяка), а най-ниски в Ирландия (11 на сто), Малта (15 на сто), Естония, Литва и Унгария (16 на сто за всяка)./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg