EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Разумната цена за годежен пръстен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разумната цена за годежен пръстен

mail19:55 | 03.01.2020прегледи 1529 коментарикоментари 0


Цената на годежния пръстен не трябва да надминава две месечни заплати, смятат 75% от българите. Това показва акнета в социалните медии, инициирана от международна верига бутици за бижута и търговия със скъпоценни камъни, в която участват над 1500 души. Допитването е проведено в навечерието на коледните и новогодишни празници – най-популярния период за предложения за брак в световен мащаб. Според статистиката в 40% от случаите заветният въпрос се задава именно на Коледа, Бъдни вечер или в новогодишната нощ, като общият резултат измества в класацията дори най-романтичния ден – Свети Валентин.

“Нормата” от две месечни заплати като минимална цена за годежния пръстен е възприета в САЩ през миналия век и символизира готовността на мъжа да поеме отговорност за издръжката на бъдещото семейство. В България обаче няма твърдо установена практика.

Допитването показва още, че според половината от българите годежният пръстен трябва да е с диамант. Това е и най-популярният скъпоценен камък за предложения в световен мащаб. Опитът на международните бижутери у нас през последните две години сочи същото – най-търсени са годежните пръстени с един или повече диаманти, от бяло злато и цена до 3000 лева. Най-скъпият годежен пръстен, е от бяло злато с танзанит и диаматни на цена около 19 000 лева.

Добър пример за това според експертите e пръстенът с 12-каратов сапфир и 14 диаманта, с който принц Уилям предлага брак на Кейт Мидълтън и който преди това принцеса Даяна сама избира за своя годеж. Има и случаи, в които българските звезди също залагат на различното – Дани и Алекс Петканови се сгодяват в къщата на Big Brother с пръстен с танзанит и диаманти. 

11 съвета при избора на годежен пръстен:

  1. Съобразете се със стила и начина на живот на любимия човек.
  2. Ако работи с ръцете си и ще носи пръстена ежедневно, диамантите са най-устойчивият камък.
  3. Правоъгълните диаманти са с по-висока цена от овалните.
  4. Ако бюджетът ви не позволява по-голям камък, можете да търсите дизайн тип “клъстър”, който обединява няколко по-малки диаманта в група и така се постига ефекта на един по-голям.
  5. Ако човекът има по-смел стил можете да търсите различен дизайн на пръстена. В противен случай класиката е за предпочитане – лесно се комбинира и не омръзва.
  6. Ако търсите характерно и различно бижу, което да се предава през поколенията, потърсете експертен съвет за избор на уникален камък.
  7. Изберете метала също според личните предпочитания на човека и останалите му бижута.
  8. Размера можете да коригирате след самото предложение с проба на място, като това е най-сигурният начин. Можете да използвате за мярка и пръстен, който носи. Имайте предвид, че някои модели не позволяват многократни корекции, както и че при сватбата пръстенът се премества от лявата на дясната ръка.
  9. Можете да потърсите експертен съвет и за бъдещото комбиниране на пръстена с венчалната халка.
  10. Не забравяйте и подценявайте и кутийката. Несъответствието няма да убегне на повечето дами и не бива да разваля общото усещане.
  11. При избора на камък винаги търсете сертификат за качество, както и за етичен добив. Ако се спрете на камък със значещо качество и размери, потърсете съдействие от бижутера за регистрацията му в международен регистър с уникален номер.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg