EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разправии за биогоривата в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разправии за биогоривата в ЕС

mail09:50 | 04.05.2011прегледи 598 коментарикоментари 0


Разногласните европейски дебати за екологичните предимства на биогоривата са блокирали инвестициите и застрашават бъдещето на някои производители, но също така биха могли да създадат изгодни възможности, обявиха днес компании, цитирани от Reuters. След двегодишно разследване Европейската комисия реши, че сложният въпрос за "непреки промени в земеползването" (ILUC) може да намали спестяването на въглеродни емисии чрез биогорива. През юли комисията може да обяви мерки за ограничаване на най-малко устойчивите (биогорива - бел. ред.) - вероятно чрез
вдигане на прага на устойчивост в ЕС. "Такъв фактор би направил европейската биогоривна промишленост нежизнеспособна", заявиха днес Европейската асоциация по възобновяем етанол и европейската организация на фермерите Copa-Cogeca. "ILUC е доста сложен въпрос, за да бъде разрешен бързо политически", допълниха сдруженията.
Спорът около ILUC хвърли съмнения върху плановете на ЕС да създаде пазар на биогорива на стойност 17 милиарда долара годишно от производители като Франция, Германия, Бразилия, Малайзия и Индонезия. "Това изпрати много сигнали до инвеститорите, че политическата среда е несигурна", заяви пред Reuters Кере Рис Нилсен, директор по европейските въпроси в датската компания за производство на ензими Novozymes. "Цялата индустрия страда от това". Най-екологичните от биогоривата - като биогоривата от следващо поколение, в чието производство участва Novozymes – все пак биха могли да извлекат полза от преразглеждането на стратегията в областта от ЕС.
"Най-важното сега е, че излизаме от това с ясни сигнали към инвеститорската общност и потребителите", отбеляза Нилсен. "Би могло ILUC да отвори възможност". Концепцията за "непреки промени в земеползването" е сравнително нова и все още се разработва, така че не е изненадващо, че секторът не е склонен да я приеме, отбелязва Reuters. По същество тя означава, че ако вземете едно поле със зърно и подмените културата с биогориво, някой някъде ще гладува, ако тези липсващи тонове зърно не се отглеждат другаде, уточнява Reuters.

 


Тагове: биогорива, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg