EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Разпоредителите в ЕП: много повече от портиери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разпоредителите в ЕП: много повече от портиери

mail11:45 | 08.01.2020прегледи 801 коментарикоментари 0


Те познават всички 754 депутати по лице и име и с дългите си черни фракове и сребърни вериги са неизменна част от всяка пленарна сесия. Техните отговорности включват поддържането на реда по време на заседания, оказването на техническо съдействие на депутати и контрол върху достъпа до пленарната зала. Запознайте се с разпоредителите в Европейския парламент.

Общият им брой е около 140 души, като те са служители на администрацията на Парламента. Около 60 от тях отговарят за заседателните зали, а други 80 разнасят пощата из всички сгради на ЕП. Около 50 от разпоредителите в ЕП са жени.

Председателят на ЕП Мартин Шулц има свой личен разпоредител, а още двама работят в неговия кабинет. Те изпълняват протоколни функции при посрещането на официални гости, подготвят го за програмата на предстоящия ден и го следват готови да му окажат съдействие във всеки един момент. Председателите на Парламента сами избират своите лични разпоредители. 

Дискретност и добра памет

Самите разпоредители посочват, че най-важните качества в тяхната работа са гъвкавост, дискретност (те присъстват и на закрити заседания) и добро познаване на протокола. "Умението да се адаптираш към културните различия е задължително в институция като Европейския парламент", заявява Tuukka Hiiri, разпоредител от Финландия. Неговият испански колега Juan Carlos Arellano подчертава, че е важно да познаваш всеки един депутат по име и по лице. "В началото на нов парламентарен мандат обаче, когато пристигат стотици нови депутати, запомнянето на лица и имена отнема месеци", казва той.

Въпреки отличителните си униформи разпоредителите се стремят да не излизат на преден план по време на заседания. Понякога обаче не им се удава да избегнат вниманието на медиите. През декември 2011 г. редица издания публикуваха снимка, на която разпоредител сякаш дава знак на френска депутатка да пази тишина.

"Снимката няма нищо общо с това, което се случи в действителност", обяснява Patrick Vandenhoven, разпоредител от Белгия. "Депутатката направи грешка при гласуването и ме повика за съдействие. Докато я доближавах, съм направил жест, който от балкона на фотографа изглежда сякаш й показвам да замълчи. Това не беше така, тъй като тя не беше направила нищо нередно".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1954