EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Разпадът на ДКЕВР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разпадът на ДКЕВР

mail06:30 | 12.12.2013прегледи 1161 коментарикоментари 0


Истинска кадрова буря се разрази днес в сектор "Енергетика".

Оставките в ДКЕВР

Преди обед стана ясно, че правителството освободи по тяхно искане председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Анжела Тонева и члена на комисията Михаил Димитров от постовете им. Мотивите на Тонева са напрежение в работата и в енергийния сектор като цяло, коментира БНР. Анжела Тонева е провела разговор с премиера Пламен Орешарски по повод оттеглянето си. Тя твърди, че върху нея не е оказван натиск. Тонева е четвъртият пореден председател на ДКЕВР само за година. Последната смяна на върха на комисията беше през юни, когато Евгения Харитонова обяви напускането си. Анжела Тонева бе единствената от комисията, която запази поста си, след като цялата комисия (оглавявана тогава от Ангел Семерджиев) беше сменена. По-късно през деня стана ясно, че Тонева е назначена за съветник на премиера Пламен Орешарски.
 

Версиите

Очевидно сме свидетели на пълен разпад в регулаторния орган на държавата, заяви в предаването "12+3" на БНР енергийният експерт Ангел Божилов от КТ "Подкрепа". Версиите са няколко, но най-общо казано държавната комисия се е превърнала по скоро в един политически орган, който да регулира политиката в енергетиката съобразно нуждите на съответното правителство, без да съблюдава по никакъв начин реалностите в системата и без да си дава сметка, че тя трябва наистина да бъде един независим регулаторен орган. Ако се върнете назад, ще видите, че през последните 15-тина години влиянието на съответните политически кабинети върху този „независим орган“ се усилваше все повече и повече, което в крайна сметка води до едно явление на оттегляне на истинските специалисти и на истинските експерти от тази комисия, тъй като натискът е ежедневен. Свидетели сме на огромен брой решения, които в 95% от случаите са в разрез със здравата логика и в разрез с интересите на страната. Вероятно този натиск се е усилил още повече през последните дни. Ако вземем предвид последното решение от юли за намаляване цената на електроенергията, което беше абсолютно нелогично, тъй като тя трябваше да бъде увеличена и то драстично, стигаме лесно до извода, че това са популистки игри. По наша информация е имало подобен натиск за последващо намаляване с още 5% от 1-ви януари. Вероятно с цел да се успокои социалното напрежение.

Декапитализацията на енергийните дружества в България върви със стряскащи темпове. Задлъжнялостта на предприятията в БЕХ вече надхвърля 5 млрд. лв. Не му се вижда края. За съжаление, фактът, че оставаме без сериозна кадрова обезпеченост в регулаторния орган в един такъв тежък момент е силно притеснителен. Трябва да се взимат незабавни решения, правилни решения. Все пак има изход от ситуацията, коментира експертът. Според Божилов е твърде вероятно да върви чистка в енергетиката. Корупцията и некадърността в българската енергетика се е разпространила до такава степен, че никой уважаващ себе си сериозен експерт просто или не желае да заеме отговорен пост в сектора, или ако заеме такъв, системата автоматично го изхвърля, тъй като той е непригоден за целите и задачите. А целите и задачите са подчинени изцяло на корупционни схеми. /…/ Г-жа Тонева е добър експерт, но очевидно тя не е издържала на политическите машинации и натиск. Едни подобни популистки решения ще доведат до срив на енергийната система на страната. Вероятно настоящите оставки са резултат от нежеланието на тези експерти да понесат съответната отговорност, коментира още енергийният експерт.

Какво написа Борисов?

Ето как коментира ситуацията  експремиерът Бойко Борисов в неговия профил във Facebook: “На фона на лъжливите обещания на управляващите за по-ниски цени на тока, председателят на ДКЕВР Анжела Тонева си подава оставката. Обяснението е много просто – управляващите се опитват изкуствено да държат цената ниска, по тази причина те гласуваха субсидиране на намалението на цените на тока от бюджета в размер на 500 млн. лв. Сега обаче се оказва, че такъв трансфер няма. Тази година са преведени 75 млн. лв., а за следващата година се очакват само около 40 млн. лв. Така недостигът в системата ще е от 400 млн. лв., да не говорим, че вече са регистрирани огромни загуби и в НЕК. Оставката означава само едно – Анжела Тонева очевидно не е била съгласна с тези решения и знае колко катастрофални могат да бъдат последиците в енергетиката. Желанието на управляващите е било впоследствие да прехвърлят вината върху председателя на ДКЕВР."

Новият шеф на ДКЕВР

В рамките на няколко часа кабинетът обяви и името на новия ръководител на комисията - Боян Боев и новия член -  Лиляна Младенова. Те ще довършат вече започнатите мандати на освободените от длъжност.
Боян Боев е изпълнителен директор на „Български енергиен холдинг” ЕАД, а преди това е бил директор на дирекция „Финансово-икономическа” в ТЕЦ „Марица Изток 2”. Магистър е по икономика, счетоводство и контрол.  В БЕХ влизат 8-те големи държавни енергийни компании (НЕК, Електроенергийния системен оператор, АЕЦ “Козлодуй’, ТЕЦ “Марица изток” 2, Булгаргаз, Булгартрансгаз, “Мини Марица изток” и “Булгартел”).
Лиляна Младенова също е икономист. До август т. г. е заемала различни позиции в администрацията на ДКЕВР. В момента е ръководител на отдел „Цени и ценова политика” в БЕХ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg