EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разногласия за данък „банкови операции” в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разногласия за данък „банкови операции” в ЕС

mail09:40 | 19.09.2011прегледи 466 коментарикоментари 0


В ЕС няма единна позиция по въвеждането на данък върху банковите операции, това стана ясно след неофициалното заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси на ЕС в полския град Вроцлав, предаде ИТАР-ТАСС."По въпроса за въвеждане на данък върху банковите операции мненията на страните членки на ЕС се различават много и няма консенсус", отбеляза полският финансов министър Ростовски, представяйки резултатите от срещата. "Дискусия за това имаше и ще работим (по въпроса)", допълни той, като подчерта, че "това не е ключов елемент за стабилизиране на финансовата ситуация".
Еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние на свой ред заяви, че ЕК тази година ще предложи законодателни норми по тази инициатива, "но решение ще бъде взето на равнище Съвет на ЕС и Европарламент".
Париж и Берлин, които се застъпват за този данък, са на мнение, че по този начин принуждават частните банки да дадат своя финансов принос за стабилизирането на финансовата система в Европа, отбелязва ИТАР-ТАСС.
Вашингтон се обяви срещу данъка върху финансовите трансакции. Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър, който също взе участие в срещата на европейските си колеги във Вроцлав, за пореден път остро разкритикува европейската инициатива от следващата година да бъде въведен данък върху банковите
трансакции. За първи път американски финансов министър присъства на такава среща, което е признак, че САЩ все повече се опасяват от глобалното влияние на европейската дългова криза, отбеляза Асошиейтед прес. Еврозоната е в по-добро икономическо състояние, отколкото някои големи развити държави, заяви в края на съвещанието на финансовите министри от ЕС в Полша президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише, цитиран от Франс прес. Трише призна, че са допуснати "грешки на равнище отделни държави", но подчерта, че тези грешки "са на път да бъдат поправени". Президентът на ЕЦБ припомни, че се очаква дефицитът в еврозоната тази година да достигне около 4,5% от БВП. САЩ прогнозират дефицит от 8,8% от БВП тази година, което с 1,7% повече, отколкото през 2010 г. Колкото до държавния дълг, "в други големи развити икономики, той е около 10%" по-висок, отколкото в този в еврозоната, подчерта Трише.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg