EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Размразява се износът на храни към Русия?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Размразява се износът на храни към Русия?

mail09:00 | 21.01.2015прегледи 914 коментарикоментари 0


ЕК е изпратила до руския регулатор  Росселхознадзор предложенията си за започване на доставки на
храни в Русия след евентуалното сваляне на руското ембарго. Това се посочва в писмо, подписано от заместник-ръководителя на  генералната дирекция за здравеопазване и хранителна безопасност
Ладислав Мико и цитирано от ТАСС.
Според нас, за да се върнем към ситуацията от преди  въвеждането на забраната, можем да възобновим търговията на  основата на сертификат, действащ в целия ЕС, и  провеждане на инспекция от страната вносител, се посочва в  документа.
ЕК предлата Росселхознадзор да инспектира европейските  производители на картофи за хранителни цели, за да могат те да  започнат да доставят продукцията си в Русия веднага след  евентуална отмяна на ембаргото.

Вносът в Русия на картофи за храна бе забранен още преди 7  август 2014 г. заради опасността от зараза със златиста  картофена нематода (кръгъл червей - бел. ред.). Русия продължава да внася от Европа картофи за семе, но Росселхознадзор  проверява всяка партида.  ЕК изразява готовност да сътрудничи с Русия и в борбата с  измамите при вноса на европейска продукция и с африканската чума
по свинете.
Паралелно с хранителното ембарго в Русия са забранени  доставките на храни от растителен и животински произход от  отделни страни на ЕС заради опасност от различни заболявания.

ЕК оценява положително преговорите с представители на руските ветеринарни власти в Берлин и очаква да бъдат постигнати споразумения за възможно възобновяване на износа на селскостопанска продукция от европейските страни за Русия. Това съобщи представител на ЕК, цитиран от ТАСС.
Европейският съюз показа, че не е готов да промени "враждебния си курс", оставяйки в сила санкциите, наложени срещу Русия заради украинската криза. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg