EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разминаванията около сектор „ВЕИ”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разминаванията около сектор „ВЕИ”

mail11:30 | 28.03.2012прегледи 398 коментарикоментари 0


„Достоверен ли е докладът за напредъка на България в сектор ВЕИ?“. Според представители на бранша това документ не отговаря на реалното състояние на нещата.
Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия, направи сравнение между правителствения доклад за напредъка на България в сектор ВЕИ и данните, оповестени от КАЕЕ. Според икономическото министерство ВЕИ компаниите са преизпълнили заложения план за произведена енергия за 2009 и 2010 г. След подробно направен анализ на данните от страна на КАЕЕ, които са взети от изнесена информация на ДКЕВР и Изпълнителната агенция по горите, са установени сериозни разминавания в доклада. В действителност, България не е преизпълнила заложения план, както е изчислено от министерството, а има изоставане от 1000 МВч от квотата. Особено осезаема е разликата при данните за произведената електроенергия от ВЕЦ-ове и вятърни инсталации. От министерството, обаче, не са пожелали да цитират своите източници, от които са взели посочената информация, докато КАЕЕ ясно са упоменали откъде са почерпили изложените от тях данни. След официална покана от страна на конфедерацията за дебат с правителството, която остава без отговор, предстои изготвеният от КАЕЕ доклад да бъде изпратен за разглеждане до еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер.
Костадинка Тодорова, експерт на Конфедерацията на производителите на екологична енергия изтъкна два основни проблема, следващи от възникналото разминаване:
Първо, на база грешно посочени данни от страна на Министерството на икономиката и енергетиката се създават грешни политики. Второ, никъде не се споменава, че България плаща над 5 милиарда лева за външни енергийни източници, като тези разходи за страната биха могли да бъдат значително редуцирани - факт, потвърден и от Европейската банка за възстановяване и развитие.
В рамките на 2 години се наблюдава плавна тенденция на нарастване цената на газа, която ще продължи и занапред, като същевременно все повече се нарушава достъпът до изчерпаеми енергийни източници. Ние, като крайни потребители сме особено засегнати, тъй като всяко едно покачване на цената на конвенционалните енергийни източници се отразява пряко върху паричната стойност на стоки и услуги. Според Тодорова, точно сега е най-подходящият момент да се приеме закон, облекчаващ ВЕИ производителите и гарантиращ по-голяма достъпност на енергията.
Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация, изтъкна също така, че ако действително докладът на правителството е достоверен и страната ни има производствен излишък, то би трябвало тази енергия да бъде продадена на страните с установен недостиг. С оглед на законовата рамка, обаче, България на само няма да изпълни целта си към 2012 г., но в крайна сметка вероятно ще бъде принудена да плати огромна сума, за да успее да навакса изоставането си. Газдов разгледа отделно и пропуснатите ползи, за които никой не говори – ако се приеме, че всеки един процент неизпълнение ще струва на страната ни 150 млн. евро, то недостигът ще има цялостно отрицателни последици върху родната ни икономика.
От 1 юли 2012 година, по всяка вероятност фотоволтаиката ще е близка по тарифа до тази на Топлофикация София, с тенденция за по-нататъшен спад на цената. Така в най-скоро време доводът за недостъпността на ВЕИ ще стане неаргументиран и неоснователен. За България се отварят вратите за инвестиции в зелена енергия в региона, но е наистина важно да няма ограничаваща законова рамка и у нас.
На този етап, законът за ВЕИ в страната е по-скоро рестриктивен, отколкото гарантиращ по-големи възможности за бизнеса, като изключение прави единствено фотоволтаиката. Субсидиите, които държавата изплаща на топлофикационните дружества са значително по-големи от тези, отделяни за зелена енергия, а това неравенство допълнително затруднява инвеститори и предприемачи, работещи в сферата на ВЕИ.
 


Тагове: ВЕИ, данни, доклади
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg