EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разград: Не достигат лекари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разград: Не достигат лекари

mail14:10 | 29.08.2017прегледи 9013 коментарикоментари 0


Осигуреността на населението от област Разград с медицински персонал продължава да е е една от най-ниските в страната. Това сочат данните от годишния анализ на здравно-демографското състояние и здравната мрежа в областта за 2016 година, представен от Регионалната здравна инспекция.
Към края на миналата година в здравната инспекция са регистрирани 47 лечебни заведения за първична извънболнична медицинска помощ и 72 практики за първична дентална помощ. Броят на общопрактикуващите лекари, работещи в тях, е 48, а на лекарите по дентална медицина - 77. Осигуреността с лични лекари в област Разград през 2016 година е 4,13 на 10 000 души от населението.
Анализът сочи, че се запазват тенденциите за трайно незаети селски практики, което създава проблеми в качеството на обслужване на населението. През миналата година са извършени 433 322 прегледа, т.е. по 3,72 или приблизително четири прегледа средно на жител. Тревожно е състоянието в някои селски райони, където поради липса на личен лекар в населените места, пациентите са избрали такъв от съседна или отдалечена лекарска практика или от града. Това според експертите създава проблеми с обслужването, лишавайки пациентите от своевременен достъп до специализирана медицинска помощ и евентуално болнично лечение.
По отношение на специализираната медицинска помощ в областта, проблем е, че специализираните практики са разположени в областния и в два от общинските центрове. В общините Лозница, Цар Калоян, Завет и Самуил няма регистрирани практики, което налага населението да пътува, за да получи медицинска помощ, сочи анализът на РЗИ. В областта няма регистрирани специализирани практики на лекари по дентална медицина. Има липсващи за областта специалисти - инфекционисти, токсиколози и медицински паразитолози. Няма и специализирани лечебни заведения за лечение на психични и онкологични заболявания, като дейността се осигурява от Психиатрично отделение в "МБАЛ Св.Иван Рилски Разград" АД и Комплексен инкологичен център - Русе. Заради финансиране, в региона е регистриран само един хоспис, отчитат още от Регионалната здравна инспекция.


Тагове: Разград, лекари
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg