EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разград: 32 разрешение за нови фотоволтоици

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разград: 32 разрешение за нови фотоволтоици

mail13:20 | 15.08.2023прегледи 406 коментарикоментари 0


Интересът за изграждане на фотоволтаици в община Разград става все по-голям, каза за БТА зам.-кметът Мирослав Грънчаров.

Той посочи, че от началото на годината общината е издала 32 разрешения за монтаж на фотоволтаични електроцентрали с обща инсталирана мощност за всички 6435 kW.

Голяма част от тях са за обекти, разположени в имоти по селата на община Разград – Побит камък, Раковски, Ушинци, други са във връзка с осигуряване на независимо електричество на фирми и частни физически лица, които ги правят както за свои нужди, така и за продажба на излишъка.

По думите на зам.-кмета все повече фирми, предприятия и хранителни магазини в Разград и региона инвестират във фотоволтаични системи за собствени нужди. Не са малко и домакинствата в района, които монтират на покривите на сградите си фотоволтаици. Като гражданин Грънчаров също е взел решение да вложи средства в поставянето на 5 kW фотоволтаична инсталация в двора на къщата си. Той е убеден, че инвестицията му от 10 000 лв. е изгодна, защото за около 4-5 години сумата ще се изплати от намалените сметки за електричество и топла вода.

Грънчаров каза още, че от януари досега в община Разград са подадени две уведомления за изграждането на фотоволтаични централи за собствени нужди към основни жилища за общо 25 kW. В експлоатация през периода е въведена фотоволтаична електроцентрала с мощност 50 MWP в местността Кору дере в Разград.

От началото на годината в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе са постъпили 33 уведомления за инвестиционни предложения, свързани с изграждането на фотоволтаични централи, съобщиха от ековедомството. От тях за община Разград са общо 13, от които за две от тях предстоят последващи процедури, а за 11 не е необходимо. За община Исперих са три, като две от тях са с последващи процедури, а третото - не. За останалите общини са съответно: Кубрат - осем, от които за едното предложение ще има последваща процедура; община Завет - едно, община Самуил - едно, община Лозница - седем.

 Наскоро в Разград беше пусната нова фотоволтаична централа. Съоръжението е изградено от „Енерго-Про“ и вече генерира енергия. ФЕЦ-ът на „Водстрой“ АД е пуснат под напрежение през юли и вече започва да възвръща направената инвестиция, като генерира чиста енергия за своя собственик, съобщиха от енергийната компания. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg