EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разгледайте антична "Сердика" + видео тур

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разгледайте антична "Сердика" + видео тур

mail06:41 | 21.04.2016прегледи 2294 коментарикоментари 0


Днес бе открит реставрираният Античен комплекс „Сердика” на столичното Ларго. Проектът Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика” е финансиран с над 15 милиона лева от ОПРР на ЕС. Той е спечелен през 2011 г. от Министерството на културата. Сред най-големите атракции е Декуманус Максимус - главната улица на Античния град. Тя е с почти изцяло запазена автентична настилка, по която ще вървят и посетителите. Зоната на площад „Независимост” е с площ 4 850 кв. м. В нея са експонирани разкрити археологически структури и е обърнато специално внимание на консервацията на секторите със запазени подови настилки. Зоната под бул. „Мария Луиза” е с площ 3 150 кв. м и обхваща пространството между Централния подлез с храма „Света Петка Самарджийска“ и северния вестибюл на Метростанция ІІ-8, като включва покритото пространство под трасето на бул. „Мария Луиза“. Тази зона е с музеен характер и там има цялостна консервация на всички проучени и съхранени археологически останки. Откритата археологическа зона между бул. „Мария Луиза” и ЦУМ е с площ около 7000 кв. м. Това е пространството между Централния подлез с храма „Света Петка Самарджийска“ и северния вестибюл на Метростанция ІІ-8, което е разделено на три площадни нива. Така се оформя големият подземен музей на открито, който показва три квартала на Антична Сердика. Сцена за театър, концерти и други събития с място за многобройна публика е оформена точно под стъкления купол, покриващ Ларгото между Президентството и Министерския съвет. Гръб на сцената са останките от Антична Сердика. Замисълът е пространството да бъде изцяло за култура. Тук може да се направи видео тур в антична Сердика, заснет от "Сподели България" .

Античният комплекс "Сердика" е уникален обект, какъвто освен Рим нито една друга европейска столица не притежава. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов при откриването на реставрирания античен комплекс "Сердика". "Този обект го изстрадахме. Знаете, че две години работихме по проект, с който кандидатствахме в МРРБ. За щастие спечелихме проекта", обясни министърът на културата. По думите му, метрото е спряло да минава през археологията. Министър Рашидов уточни, че благодарение на дълги разговори с премиера Бойко Борисов, метрото е слязло малко по-надолу и за щастие е взето генерално решение - вместо да се зарови и закрие обектът с чакъл да се извади историята на повърхността, за да може всички в центъра на София да се радват на един уникален обект, какъвто освен Рим нито една друга европейска столица не притежава.
"Защо беше труден обектът? Една година и половина археолози, над 100 души проучваха най-долния слой, след това подадохме оставка, около 2 години обектът бе покрит с найлони. Но слава на Бог, след като дойде вторият кабинет "Борисов" една от първите задачи беше Ларгото да завърши успешно. Успешно в смисъл да не загубим до 2015 г. над 10 млн. европейски пари", поясни министър Вежди Рашидов.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg