EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Развития около "Еврохолд" - ЧЕЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Развития около "Еврохолд" - ЧЕЗ

mail19:30 | 25.06.2019прегледи 575 коментарикоментари 0


Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов съобщи, че с негова заповед се сформира междуведомствена група за изготвяне на критерии за сделката за придобиването на ЧЕЗ. В групата ще участват КЕВР и останалите заинтересовани институции. „Бъдете сигурни, че тази работна група ще изготви критерии, които са обективни и които трябва да бъдат норма в прилагането на закона“, заяви Иван Иванов. По думите му критериите ще бъдат неутрални и ще се прилагат за всички други бъдещи сделки от такъв характер. Председателя на енергийния регулатор прогнозира, че критериите могат да бъдат изготвени в рамките на 2-3 седмици.
По-рано председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд България“ АД Асен Христов обясни, че дружеството се интересува от сделката повече от 8 месеца и води преговори от февруари. Той уточни, че ЧЕЗ са предпочели „Еврохолд“, защото другата компания в надпреварата, за втори път е дала оферта на разсрочено плащане, което не показва добра финансова стабилност.

„Еврохолд България” АД ще плати 335 милиона евро за акциите на ЧЕЗ. Парите са от два източника – 30% собствени средства от увеличението на капитала, а останалите над 300 милиона евро са банков кредит“, поясни Христов и изтъкна, че сделката е по силите на дружеството и парите ще бъдат платени веднага. Асен Христов категорично отрече зад сделката да стоят политически интереси и призова политиците и жълтите медии да се въздържат от пазарни манипулации.

„Трябва да проявим отговорност и независимите регулатори да се произнесат по сделката за ЧЕЗ“, заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос кои стои зад „Еврохолд България“ АД в Министерски съвет. „Сделката е извършена в Чехия от частна компания. Така че ако визирате написаното, че Цветанов стои зад сделката- Цветанов е извън ГЕРБ“, посочи премиерът. „Колкото БСП могат да ги питат какво прави Жан Виденов или ДПС за Лютви Местан, толкова можете да ми зададете въпроса дали Цветанов е там или не“, допълни Бойко Борисов. Той подчерта, че като премиер няма право да коментира такава сделка, защото подобно изказване може да нанесе тежки последици, да бъдем осъдени като държава и да платим огромни пари.

В периода след публикуваното на 24.04.2019 г. прессъобщение, във връзка с намерението за предстоящи придобивания на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и „ЧЕЗ Електро България“ АД от „Еврохолд България“ АД, Комисията за финансов надзор продължава работата си по четири проверки на дейността на „Еврохолд България“ АД и на дейността на три застрахователни дружества от групата на холдинга. Toва съобщиха от пресцентъра на КФН. Проверяват се финансовото състояние и капацитета на дружествата с оглед на бъдещи придобивания.
Становището на КФН за финансовото състояние на купувача е от изключителна значимост с оглед на факта, че освен опит в сектора от него ще се очаква и сериозен финансов ресурс – от една страна за заплащането на инвестицията по изкупуването и от друга - за поддържането на адекватна инфраструктура в електроснабдителния сектор.
КФН има ангажимент да предостави до края на настоящата седмица – 28 юни 2019 г., констатираните до момента факти и обстоятелства на компетентните институции – Главна прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност“, с цел информираност и обективност. При окончателно приключване на проверките в законоустановения срок отговорните институции ще получат резултатите от тях заедно с наличните факти и заключения. Комисията също така поема отговорността да информира обществеността за момента на приключване на проверките.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905