EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пътят към градовете на бъдещето

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пътят към градовете на бъдещето

mail11:15 | 03.10.2012прегледи 455 коментарикоментари 0


На 23 септември изтече срокът за представяне на зоните на въздействие от 36-те общини, изпълняващи договори по схемата „Подкрепа за интегрирани планове за градско възстановяване и развитие” по ОПРР. 11 общини са поискали удължаване на срока. Така приключи първият етап от зонирането на градовете и разработването на интегрирани планове за проекти със социални, икономически и публични функции. Това съобщи министърът на Регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на форума "Градът 2012". Крайният срок за приключване на интегрираните проекти е 31 юли 2013 г.
Позиция и приоритети на централната власт
Интелигентното градско развитие и инвестиции ще са приоритетите за следващия програмен период. Интегрираното и устойчиво градско развитие и градските агломерационни ареали са стратегически фокус на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. Бюджетът за него е 924 млн. евро или 57.7% от общия финансов ресурс на програмата. Тази тенденция ще бъде запазена и през следващия програмен период 2014-2020.
Инвестициите ще бъдат така разпределени, че да има плавно развитие по места, като основните предизвикателства пред съвременните български градове според министър Павлова са:
- градският транспорт, който генерира една четвърт от целия обем емисии на газове от пътните превози;
- небалансираното развитие, наличието на западнали и недостатъчно използвани индустриални зони, както и други градски райони в упадък;
- необходимостта от интензивно въвеждане на мерки за повишаване на енергийната ефективност не само в индустрията и градските транспортни системи, но и в жилищните и обществени сгради в българските градове;
- необходимостта от внедряване на интелигентни решения за улично осветление, за повишаване сигурността на градската среда.
Три научени урока от сегашния програмен период открои министър Павлова, като заяви воля да не бъдат повторени грешките:
1. Не проекти „на парче”, а интегрирани - подземна и надземна инфраструктура, както и последващо управление.
Коментар: Идеята е да не се повтаря грешката първо да се изгради пътна инфраструктура, а после отново да се разкопае улицата, за да се поднови ВиК системата. Трябва да се внимава и какви проекти се осъществяват, защото някъде се прави сайт или регистър, който после не се използва по предназначение и съществуването му се обезсмисля, подчерта Лиляна Павлова.
2. Да не се сравняват малките с големите градове
Коментар: 1 млн. лв. в София не са 1 млн. лв. в Поморие. В столицата тези пари могат да стигнат за една-две детски градини, в малкия морски град могат да решат всички проблеми в образователната система, каза министърът.
3. Включване на бизнеса в проектите
Коментар: Има случаи в досегашната практика, в които държавата и местната власт пречат на инвеститорите да осъществят перспективни за тях проекти, не скри Павлова.
Ролята на местната власт
Европейските фондове не са единствената възможност пред общините, макар че те са основен бенефициент на оперативните програми. Това заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов в качеството му на председател на Националното сдружение на общините в Република България. Възможностите за финансиране от националния бюджет и сформирането на публично-частни партньорства засега не се използват достатъчно.
Коментар: Общините и местните власти трябва да променят манталитета си, да бъдат по-пазарни и по-мащабни, да действат с повече самочувствие и да бъдат истински партньор на държавата, отбеляза Тодор Попов.
Други финансови инструменти
Възможност за финансиране на интегрирани градски проекти предоставя и Фонд „Джесика“ (JESSICA). Той покрива зоната между частния и публичния интерес и представлява свързващото звено между инвеститора, министерствата, оперативните програми, общините, местните общности и банката. Това обясни управителят на фонда Мартин Заимов с общ финансов ресурс 110 млн. лв. (от тях 37 млн. лв. са от ОПРР и 73 млн. лв. съфинансиране от основния акционер Societe Generale). Ролята на банката е да оцени кандидатстващите проекти и тяхната допустимост. За деветте месеца, през които фондът действа у нас, са одобрени 9 проекта:

1. Футболно игрище - Бургас
2. Природен лунапарк - Бургас
3. Пазар - Стара Загора
4. Пазар - Варна
5. Гребен канал - Пловдив
6. Научен музей - Плевен
7. Зала - Русе (в процес на строеж от 20 г.)
8. Автогара - Плевен
9. Атракцион в бомбоубежище - Бургас

Предстои оповестяването на подробности по всички проекти. Кредитите са дългосрочни - над 20 г.

В процес на изготвяне е Национална концепция за пространствено развитие, както и Социално-икономически анализ за силните и слабите страни на регионите, съобщи още министър Лиляна Павлова. Целта е една - интегрирани и правилни инвестиции.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053