EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пътуване във времена на COVID-19 (проучване)

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пътуване във времена на COVID-19 (проучване)

mail13:10 | 10.07.2020прегледи 472 коментарикоментари 0


63% от анкетираните не се страхуват да пътуват в контекста на COVID-19. Пътуването и почивката липсват на голяма част от хората, защото им позволяват да се отпуснат и отпочинат. Тези, които пътуват активно сами, имат намерение да пътуват дори повече. 76% от анкетираните планират да пътуват в чужбина по-късно тази година. Това показват данни от проучване сред българите на компания eSky.

Сред потребителите, които са били на почивка през 2019 г. 50% са я прекарали в чужбина, а над 46% в България. Прави впечатление, че близо 10% от анкетираните не са са ходили на почивка през миналата година.

Хората, които планират ваканция, все още обмислят къде да отидат: 48% казват, че искат да отидат в чужбина, а други 43% обмислят България, като най-вероятно чакат информация за отварянето на границите и възобновяването на полетите.

Проучването показва, че 76% от потребителите планират пътуване извън България тази година, а 71% планират ваканция това лято: 34% от тях искат да пътуват възможно най-скоро, а други 33% - в следващите 3 до 6 месеца. Заслужава си да се спомене, че 43% от анкетираните са заявили, че възнамеряват да използват помощта на онлайн туристическа агенция при самото планиране.

48% от анкетираните са отговорили, че желаят да прекарат почивката си в чужбина тази година, с 2% по-малко от миналата година, когато е нямало ограничения.  44% от запитаните искат да прекарат ваканцията в страната тази година, а 20% все още не знаят.

Самолетът е предпочитаното средство за транспорт при пътуване в чужбина за 63% от анкетираните, а на второ място са хората, които предпочитат да пътуват с кола (26%). Това донякъде е нормално, имайки предвид предпочитанията на българите при пътуване до южната ни съседка Гърция.

55% от анкетираните предпочитат настаняване в хотел, 26% предпочитат къщи за гости, 18% - летни къщи и 16% биха избрали апартамент.

При желаещите да прекарат ваканцията си в България тази година, 76% биха отишли на море, 40% - на планина, 12% - на вила и 9% в близост до мястото, където живеят. Предпочитаният тип настаняване в България са хотелите с 50%, следвани от къщите за гости с 38% и летните къщи с 27%.

Сред топ дестинации за пътуване в чужбина, които клиентите имат предвид през 2020 г. са: Гърция, Италия, Испания, Германия, Турция, Франция, Австрия, Малдиви и т.н.

Сред топ дестинациите, до които анкетираните са пътували при последното им пътуване в чужбина са: Германия, Италия, Гърция, Великобритания, Испания, Турция, Австрия, Франция, Нидерландия Сърбия, Унгария и други.

Сравнявайки сегашните предпочитания с тези отпреди, забелязваме, че няма особени разлики, като списъкът с дестинациите е идентичен, с минимални разлики. Това ни показва, че независимо от пандемията, предпочитанията на анкетираните са останали непроменени.

Що се отнася до следващото пътуване, най-важните фактори, които хората вземат предвид са: цената (63%), безопасността (48%), дестинацията (39%), превозното средство (18%) и продължителността на пътуването (16%).

Тази година сред елементите от офертата за пътуване, които биха насърчили хората да направят резервация, преобладава ниската цена (44%). Безплатната анулация и безплатната промяна на резервацията също са важен компонент, когато клиентите искат да направят резервация - съответно с 25% и 24%. Важно е, разбира се, офертата да е от надежден партньор - 24%.

Проучването на eSky бе проведено и измежду потребители (2775 души) в Бразилия, Полша, Румъния и Великобритания.

Настроенията на пътуващите в чужбина малко се различават от тези в България.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg