EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пътната обстановка към момента

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пътната обстановка към момента

mail17:44 | 08.01.2017прегледи 2915 коментарикоментари 0


/Обновена/ 24 населени места към момента са без електрозахранване, най-късно през нощта очакваме то да бъде възстановено. Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова, предаде Агенция „Фокус“. "24 бяха населените места без електроподаване. От тях около 10 съвсем скоро ще имат електрозахранване, а до края на деня или късно през нощта и всички останали. Това пое като ангажимент директорът на ЕНЕРГО-ПРО. Втори приоритет беше да бъдат отворени максимално много пътища. Най-критични бяха Добрич, Силистра и Шумен. Доста голяма част от тях вече са пробити. Отворени са всички пътища до критичните области. На територията на останалата част от страната всички останали пътища са проходими“, каза още Павлова. По думите ѝ и Добрич, и Силистра са достъпни. „Апелираме за повишено внимание на всички предприемащи пътувания, тъй като има риск от поледици. Да карат със съобразена скорост“, добави още Павлова.

Съобщенията от тази сутрин

Въпреки забраната автоубс с 40 японски туристи е навлязъл посред нощ в затворения път Шумен-Разград и е заседнал в преспите. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова на брифинг за ситуацията в страната предвид лошите метеорологични условия, предаде Агенция "Фокус". Министърът съобщи, че изминалата нощ е била спокойна с изключение на един-два случая. "През изминалата нощ имаше един по-тежък случай с един превозвач, една туристическа фирма, си позволи посред нощ в затворения път Шумен-Разград да навлезе с автобус с 40 японски туристи и разбира се заседна в преспите. Благодаря на целия екип на АПИ, които работиха и успяха да ги извадят при много лоши метеорологични условия. Пълна безотговорност на тази фирма. Сезирали сме компетентните органи да бъдат санкционирани, защото това подложи на риск 10 чужди туристи в България - това е недопустимо", обясни Павлова. Тя благодаря на всички, които през тези дни се съобразяваха с апелите на институциите да не пътуват, спазиха ограниченият, не навлизаха в затворените територии и пътища. "Благодарение на това, след тази тежка ситуация, която имахме през изминалите три дни, можем да кажем, че нямаме бедстващи хора, такива в критично състояние, или заседнали в преспите", каза министърът в оставка.

Усилията през цялата нощ не спряха. Добрата новина е, че в 6.00 часа тази сутрин успяхме да пробием и последната област, която беше без достъп - Добрич, каза още Лиляна Павлова. „Главният път Варна-Добрич вече е отворен. Вече нямаме област и областен център без реален достъп за леки автомобили“, заяви тя. „Ситуацията в Североизточна България от гледна точка на снеговалеж не е толкова критична вече. Остават обаче вятърът и снегонаяванията, тъй като вятърът там е почти 60 км/ч“, обясни Лиляна Павлова. По думите ѝ вятърът довежда до сериозно навяване и това е причината обстановката да остава усложнена в областите Силистра и Добрич, както и в Шумен. „Към всички останали областни и общински центрове на територията на цялата страна, особено в критичните райони има осигурен достъп за специализирана техника, за да може при необходимост за болни или други спешни случаи да имаме достъп“, посочи регионалният министър в оставка. „Очакваме следобед леко намаляване на вятъра. Основна цел до края на деня ще бъде да отворим максимално много пътища за преминаване на лекотоварното движение“, каза още Лиляна Павлова.

Деветдесет населени места в Североизточна България са без ток в момента, съобщиха за БНР от Енерго-Про. Екипите на дружеството са работили и през нощта, но са възникнали нови аварии, а много места са непристъпни заради снегонавяването. Засегнати са села в Добричко, Шуменско и Силистренско. Продължават усилията за отстраняване на повредите по електропреносната мрежа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg