EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Пътна карта за АЕЦ „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пътна карта за АЕЦ „Белене”

mail12:00 | 05.08.2011прегледи 918 коментарикоментари 0


България и Русия създадоха работна финансова група по проекта АЕЦ "Белене" и разработиха Пътна карта за приоритетните мерки за нейното изграждане, се казва в съобщение на "Атомстройекспорт".
Националната електрическа компания ЕАД и Държавната корпорация за атомна енергия "Расатом" създадоха работна финансова група по проекта за строителство на АЕЦ "Белене". Създаването на съвместната работна група се осъществява в рамките на Допълнение 13 към Договора от 29.11.2006 г. за изграждането на АЕЦ "Белене", подписан по-рано от НЕК и ЗАО "Атомстройекспорт" /АСЕ – компания влизаща в "Росатом" и занимаваща се със строителството на руски атомни станции в чужбина/.
Под ръководството на заместник-генералния директор на държавната корпорация "Росатом" Кирил Комаров се проведе среща на руските представители в работната финансова група с българските участници, включително със специалисти на НЕК, Българския енергиен холдинг и министерството на икономиката, енергетиката у туризма на България. Проведените преговори бяха посветени на въпросите на финансовото структуриране на проекта.
В хода на преговорите представителите на "Росатом" и АСЕ съгласуваха с българската страна и официално предадоха на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков Пътна карта за приоритетните мероприятия за реализирането на проекта по строителство на АЕЦ "Белене".
Към днешна дата на площадката на АЕЦ "Белене" в пълен обем е завършена работата по подготовката на котлована за започване на строителството на първи блок на станцията; пуснат е в експлоатация заводът за бетон; завършено е изграждането на пречиствателните съоръжения; оборудвани са строителната и геотехническа лаборатории.
Техническият проект на АЕЦ "Белене" е одобрен на технически съвет на НЕК ЕАД и е внесен в Агенцията по ядрено регулиране на България. Към задълбоченото проучване на руския проект бяха привлечени експерти от България, Русия, Германия, САЩ, Великобритания, ЮАР, а също така Международната агенция за атомна енергия. Според заключенията на експертите, проектът "Белене" спада към новото поколение атомни станции 3+ и осигурява значително по-високо ниво на сигурност, отговаряща на всички международни изисквания.
В рамките на изграждането на АЕЦ "Белене" са възложени поръчки в руски, европейски и български заводи и е започнало производството на оборудване с дълъг цикъл на производство. Не по-малко от 30% от доставките на оборудване, дейности и услуги ще бъдат извършени в България, което ще осигури значителна печалба на предприятията и обединенията в реалния сектор на икономиката на страната. Изграждането на АЕЦ "Белене" също така ще позволи да се решат въпросите със заетостта на населението: ще бъдат създадени десетки хиляди работни места на площадката на строителството и извън нейните предели, което е важен фактор в условията на растящ внос на роботна сила. Строителството на АЕЦ "Белене" ще позволи за се съкрати бягството на специалисти от страната и ще съдейства за социално-икономическото развитие на България, се подчертава в комюникето на "Атомстройекспорт".
През 2005 г. беше обявен конкурс за строителството на АЕЦ "Белене", победител в който стана "Атомстройекспорт". На 29 ноември 2006 г. между НЕК и АСЕ беше подписан Договор за строителството на АЕЦ "Белене". През 2007 г. руският проект беше признат за отговарящ на всички технически изисквания на EUR към АЕЦ с реактор с лека вода от ново поколение. На 18 януари 2008 г. беше подписано договорно споразумение за изграждането на АЕЦ "Белене".
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg