EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пътищата с електронни броячи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пътищата с електронни броячи

mail15:30 | 13.07.2011прегледи 447 коментарикоментари 0


Около 150 пункта по пътищата - втори и трети клас, ще бъдат оборудвани с електронни броячи на трафика, съобщи на пресконференция членът на Управителния съвет на пътната агенция Лазар Лазаров. Това ще струва около 2,5 млн. лева, като средствата ще се осигурят по линия на техническата помощ към оперативната програма "Регионално развитие". Досега данните за трафика са обработвани ръчно. Според Лазаров очаква се през идната година да има избран изпълнител на проекта за електронните броячи.
Той припомни, че с пари от Световната банка ще се финансира изграждането на 58 пункта с такива броячи и по първокласните пътища и магистралите. Сумата по проекта е на стойност между 1,5 и 1,6 млн. лева. Необходимостта от изграждането на електронните пунктове за броене е продиктувано от европейското изискване за финансиране на пътища, според което средства се предоставят при доказана възвращаемост на инвестицията. Това става на базата на трафик-проучване. В момента по пътищата в страната има 117 главни преброителни пунктове, в които работят около 500 души и отчитат трафика всяка година. На всеки пет години трафикът се измерва на 2800 допълнителни пункта, обясни Лазаров. С изграждането на новите пунктове този ангажимент на поддържащите фирми ще отпадне. Плановете на пътната агенция предвиждат още с пари по техническата помощ да се повиши квалификацията на служителите й в Европа и да се използват за подготовка на проекти за еврофинансиране за следващия програмен период от 2014 година. Общо средствата по техническата помощ ще са 6 млн. лева. Лазаров заяви, че средствата за пътната агенция по програмата ще бъдат изразходени през следващата година. Правени са предложения до управляващия орган на програмата да се пренасочат свободни средства от други бенефициенти. В момента агенцията има готови 45 пътни проекти и веднага може да усвоим средствата, заяви Лазаров. Досега по първия етап на програмата са изплатени на фирмите около 50 млн. лева, а договорените средства са на стойност около 123 млн. лева. По втория етап общата стойност на
договорите е около 264 млн. лева, средства не са разплатени, защото изпълнението на договори сега започва. По третия етап на програмата, в който влиза проектът за Южната дъга на софийски околовръстен път - на стойност 33 млн.лева, са разплатени около 10 млн. лева. Днес в пътната агенция бяха подписани три договора по втория етап на оперативната програма за рехабилитация на 58,9 километра пътни отсечки от националната пътна мрежа. Отсечките са били ремонтирани преди повече от 30 години. Общата стойност на договорите е 25 млн. лева без ДДС.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg